The Yellow-Lighted Bookshop: A Memoir, a History

Νοεμβρίου 12, 2014


Παιδικό και κρυφό μου όνειρο ήταν πάντα να ανοίξω το δικό μου βιβλιοπωλείο, ένα μικρό, γλυκό, φιλικό ξύλινο κτήριο με παλιά και μοντέρνα βιβλία για τον καθέναν κάτι σαν το βιβλιοπωλείο της Meg Ryan στην ταινία Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας (You've Got Mail). Πολύ ρομαντικό τώρα που το σκέφτομαι για τα σημερινά δεδομένα, διαβάζοντας όμως αυτό το βιβλίο μου ήρθε ξανά στο προσκήνιο εκείνο το παιδικό μου όνειρο σαν επιθυμία για πραγματικότητα. 

Διαβάζοντας ένα είδος από απομνημονεύματα ο συγγραφέας μας ταξιδεύει στην μακροχρόνια ζωή του και στην αγάπη του για τα βιβλία. Μας μιλάει για τις εμπειρίες του και την ζωή του μέσα στα 20 χρόνια που εργάστηκε στο βιβλιοπωλείο Upstart Crow. 

“Watching a scene from a film in slow motion is possible, but there’s an unreal air to it; reading a passage from a book slowly does nothing to rob the words of their power. A film presents images; a book creates images inside the reader, with the reader’s active participation. Books are good for your brain.”

Στην συνέχεια και μέσα από τις σελίδες αρχίζει να μας δίνει ολοένα και περισσότερα στοιχεία πάνω στην ιστορία του Βιβλίου, των εκδοτικών και των βιβλιοπωλείων ένα κείμενο γεμάτο με τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μπορείτε να φανταστείτε. 

“If you read one book a week, starting at the age of 5, and live to be 80, you will have read a grand total of 3,900 books, a little over one-tenth of 1 percent of the books currently in print.”

Η ιστορία ξεκινάει από την επαναλειτουργία και οργάνωση της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, στην εφεύρεση της τυπογραφίας, στα πρώτα καταγεγραμμένα  βιβλιοπωλεία και πως ξεκίνησα από μια ιδέα στην υλοποίηση τους. Στην συνέχεια μας φέρνει στην πιο σύγχρονη σχετικά εποχή στα πρώτα πολυεθνικά υπέρκαταστήματα κοντά στο 1969, στο ISBN, στην έννοια του μεταχειρισμένου βιβλίου, στην τεράστια άνοδο των online βιβλιοπωλείων όπως το Amazon και τέλος στα e-books. 

“How do you press a wildflower into the pages of an e-book?”

Στην συνέχεια μέσα από κεφάλαια μας μιλάει για τον έπαινο της ελευθερίας, ενώ μας ξεναγεί στα ράφια της αγαπημένης του βιβλιοθήκης στην Νέα Υόρκη αλλά και σε διάφορα άκρως ενδιαφέροντα καταστήματα στο Σαν Φρανσίσκο. 

“The books of our childhood offer a vivid door to our own pasts, and not necessarily for the stories we read there, but for the memories of where we were and who we were when we were reading them; to remember a book is to remember the child who read that book.”

Ένα όμορφο, γοητευτικό βιβλίο που θα σε κατατοπίσει και θα σας ενημερώσει για ότι έχει σχέση με το βιβλίο. Ο  Lewis Buzbee είναι αξιαγάπητος και γεμάτος ενθουσιασμό ξεναγός που μας δίνει την δυνατότητα να διαβάσουμε ένα πολύ διαφορετικό και άκρως ενδιαφέρον βιβλίο... 
Συνιστάται για όλους του λάτρεις των βιβλίων! 

Βαθμολογία: 4/5 Αστέρια!




You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Ωραίο άρθρο διάλεξες!! Και εγώ Έχω το ίδιο ακριβώς όνειρο ή επιθυμία ή όπως θέλεις πες το ..Θέλω να το διαβάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Olga Ouz
    Σ'ευχαριστώ πολύ!!!! Έλα να ανοίξουμε ένα μαζί! ;)
    Είναι υπέροχο, αν μπορέσω θα στο φέρω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλεια, και έψαχνα τι να διαβάσω μετά το Literary and Potato Peel Pie Society! Μ'ενδιαφέρει πολύ να διαβάζω "βιβλία για βιβλία", τώρα τελειώνω το "Books V Cigarettes" του Orwell, θα πάρω το "The Yellow Lighted Bookshop", το οποίο φαίνεται εξαιρετικό και ανακάλυψα και το "84,Charing Cross Road" στο Goodreads ^_^ Perfect!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Overtheplace
    Ήταν πολύ καλό και άκρως ενδιαφέρον! Αξίζει!
    Προσωπικά δεν έχω διαβάσει άλλο παρόμοιο βιβλίο....
    Γιαυτό πάω να ρίξω μια ματιά σε αυτά που λες :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Popular Posts