MISTBORN: THE FINAL EMPIRE • ΟΜΙΧΛΟΓΕΝΝΗΤΟΙ

Απριλίου 24, 2019


"There's always another secret."

Για χιλιάδες χρόνια ο κόσμος έχει βυθιστεί σε ατελείωτες ερημιές γεμάτο γκρίζο και σκόνη με νύχτες που περιλαμβάνουν ομίχλη! Στην εξουσία έχει ανέβει ο Μέγας εξουσιαστής(Lord Ruler). Oι προφητείες έλεγαν ότι θα έρθει να τους σώσει από το βαθύ κακό που θα καταστρέψει την γη αντί αυτού έγινε ο μεγαλύτερος καταπιεστή της. Αθάνατος με μια πανίσχυρη δύναμη, κανείς δεν σκέφτεται να του εναντιωθεί. Κατά την άνοδό του έχει αφανίσει όποια θρησκεία υπήρχε στον κόσμο αφού πρέπει να λατρεύεται μόνο ο ίδιος. Ενώ έχει χωρίσει τον κόσμο σε δυο κοινωνικές τάξης τους Ευγενής και τους Σκάα. Οι σκάα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας σαν κανονική σκλάβοι καταπιεσμένοι, χτυπημένοι, χωρίς ζωή, ελπίδες, όνειρα. Δεν θέλουν όμως να ανατρέψουν την αυτοκρατορία γιατί όποια επιχείρηση επανάστασης είχε γίνει ως τωρα είχε θαφτεί μέσα στο ίδιο τους το αίμα. Όλα αυτά θα ανατραπούν απο τον περιβόητο βασιλιά των κλεφτών(Κέλσιερ) ένας ζωντανός θρύλος ο επιζών του Hathsin!


Ο Kelsier θα μαζέψει μια ομάδα ευγενών κλεφτών για την μεγαλύτερη επιχείρηση ανατροπής του Lord Ruler ως τωρα! Αν και το έργο του μοιάζει εντελώς αυτοκαταστροφικό ο Kelsier έχει πολλούς άσσους κάτω απο το μανίκι του. Εκτός απο το ενδέκατο μέταλλο και τους θρύλους γύρω απο την δύναμη του θα βρει και ένα κορίτσι την Vin όπου τυχαίνει να είναι ομιχλογέννητη όπως και ο ίδιος ο Kell. Σαν πατρική φιγούρα την παίρνει δίπλα του μαθαίνοντας την να αγαπά τις σκιές και τις δυνάμεις που έχει μέσα της και έχοντας στο πλευρό τους ολοι την ομάδα ξεκινάνε μια μάχη για να σώσουν τους Σκάα από την τυραννία. 

Το εξαιρετικό που έχει καταφέρει να φτιάξει ο Brandon Sanderson είναι να δημιουργήσει έναν κόσμο και μια μαγεία τρομερά φανταστική αλλά με πλήρης αληθοφάνεια. Η πηγή της μαγείας είναι τα μέταλλα - δέκα διαφορερικά που το καθένα δίνει άλλη δύναμη. Με την καύση των μετάλλων η δύναμη μένει μέσα στο σώμα μέχρι την κατανάλωση της. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως μόνο όσοι έχουν ευγενική κληρονομιά μπορούν να ασκήσουν την μαγεία αυτήν και συνήθως διοικούν μόνο ένα μέταλλο ο καθένας. Αντίθετα με κάποιους λίγους και ξεχωριστούς τους ομιχλογέννετους(mistborn) όπου μπορούν να πάρουν μαγεία και απο τα δέκα μέταλλα. Ιδιοφυής ιδέα και ιδιαίτερα ξεχωριστή για τα fantasy βιβλία! 


O κόσμος ειναι εξίσου πανέξυπνος! Θλιβερός γκρίζος χωρίς ιδιαίτερη ομορφιά ενώ την νύχτα οι ομίχλες παίρνουν την μορφή ανθρώπων κάτι τρομερά τρομαχτικό! Το φοβερό είναι πως ο συγγραφέας μας δείχνει οτι οι σκάα θεωρούν σχεδόν φυσιολογικό τον κόσμο ενώ όταν διαβάζουν ή ακούν ιστορίες για τα παλιά όπου γη ήταν γεμάτη με λουλούδια, πράσινο και χρώματα δεν μπορούν να το συλλάβουν και ουτε καν να το ονειρευτούν. 


Όσο για τους χαρακτήρες απλά τους λάτρεψα όλους έναν προς έναν! Ο Kelsier δεν γίνεται να μην κλεψει την παράσταση ενώ ο συνδιασμός των δυο πρωταγωνιστών(Vin-Kelsier) ειναι μαγικός. Ο ένας είναι ο σοφός, ο επιζών, ο γοητευτικός μέντορας και καθοδηγητής της νεαρής και άπυρης Vin! 
Έχοντας χάσει τα πάντα ήδη μια φορά την αγάπη της ζωή του, τους φίλους του, το σχέδιο του, ο Kelsier δεν φοβάται τίποτα ξέρει οτι η μοίρα του έχει κάτι το τραγικό και θα καταστρέψει τον Lord Ruler με καθε κόστο. Η Vin από την άλλη είναι ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι που έζησε μέσα στους κλέφτες κακομεταχειρίστηκε απο τους άνδρες βάναυσα και πάντα έμενε πίσω κριμένη στις σκιές για να μπορέσει να επιζήσει. Με τον Kelsier και την συμμορία βρίσκει ένα σπίτι και μια οικογενεια που πάντα ήθελε αλλά ποτέ δεν πίστευε οτι θα αποκτήσει. Ουσιαστικά το mistborn είναι μια ιστορία αυτοανακάλυψης της Vin για τον εαυτο της. Μαθαίνει πια πραγματικά ειναι, πόσο δύναμη κρύβει μέσα της και πως θέλει να πορευτεί. Όσο για τους δεύτευρους χαρακτήρες ξεχωρίζω τον Τερρίσιο Sazed και τον Marsh τον αδελφό του Kelsier. Αλλά όλοι Kelsier, Vin, Ham, Sazed, Marsh, Breeze, Dockson αλληλοσυμπλήρωναν ο ένας τον άλλο. Ο καθένας πρόσφερε κάτι διαφορετικό ήταν μια οικογένεια!!!

Tέλος άφησα το ερωτικό μας ζευγαράκι, Vin και Elend. Οι σκηνές τους ήταν σκέτη απόλαυση γεμάτες χημεία και χιούμορ ενώ με την πρώτη τους συνάντηση έπεσα ακομα και εγω η ίδια ερωτευμένη με τον πανέξυπνο, γοητευτικό και καυστικό λόρδο Elend! 😍


Μου άρεσε πάρα πολύ το Mistborn! Aν και το πρώτο κομμάτι του βιβλίου κυλούσε βασανιστικά αργά μας αποζημίωσε στην συνέχεια! Μια φανταστική κατασκευή κόσμου, εξαιρετική πλοκή με κορύφωση και ιδιαίτερους χαρακτήρες δύσκολα να μην το αγαπήσεις. Η αλήθεια ειναι πως μετά την ολοκλήρωση του θα μπορούσα να το δω να στέκεται και μόνο του χωρίς συνέχεια. Αλλά αναπυμονώ να δω που θα το πάει ο συγγραφέας! Eπίσης η υπέροχη συνανάγνωση με την Στέλλα και την Ιωάννα απο το blog a court of books 💓😍 Έκανε την ανάγνωση ακομα πιο απολαυστική! Στο τέλος θα βάλω ίσως το αγαπημένο μου στιχάκι απο όλο το βιβλίο. Kelsier ♥♥♥

“But you can't kill me, Lord Tyrant. I represent that one thing you've never been able to kill, no matter how hard you try. I AM HOPE.”


Βαθμολογία: 4.5/5 

⏩ Το βιβλίο κυκλοφορεί κανονικά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος σε δίτομη έκδοση! 



You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts