ASSASSIN'S APPRENTICE - ROBIN HOBB

Οκτωβρίου 17, 2019


“When you cut pieces out of the truth to avoid looking like a fool you end up looking like a moron instead.”


To Assassin's Apprentice είναι το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας σε έναν κόσμο μεσαιωνικής φαντασίας πολύ κοντά στα χνάρια των βιβλίων του GORGE R.R. MARTIN. Είναι πραγματικά η πρώτη φορά που ένα βιβλίο μου έφερε αναμνήσεις της σειράς A song of Ice and Fire σε αντίθεση με πολλά που διαφημίζονται για λόγους μάρκετινγκ έτσι αλλά δεν έχουν καμία σχέση. Πάμε να δούμε αναλυτικά την υπόθεση! 

Η ιστορία ξεκινάει με τον εξάχρονο Fitz ένα ορφανό αγοράκι που τον αφήνουν στις πύλες του βασιλείου των έξι δουκάτων και εκεί θα μάθει ότι είναι το μπάσταρδο παιδί του πρίγκιπα. Οι καιροί είναι δύσκολοι, το βασίλειο δέχεται πολλές επιθέσεις και έχει εκατομμύρια εχθρούς με αποτέλεσμα ο πατέρας του να βρίσκεται μακρυά συνεχώς. Τον αναθέτουν να τον μεγαλώσει ο Burrich ένας στρατηγός όπου μετά από ένα σοβαρό χτύπημα δεν μπορεί πια να βρίσκεται σε μάχες και έχει αναλάβει την φροντίδα των ζώων και του στάβλου του κάστρου. Ο μικρός Fitz δεν μπορεί να καταλάβει τι έννοια της λέξης μπάσταρδος και πόσο μάλλον γιατί αποτελεί απειλή ως παιδί του νόμιμου πρίγκιπα της αυτοκρατορίας. Θα δεχτεί μεγάλο μίσος γιαυτό και κοροϊδία από τους γύρω του αλλά ο Burrich θα του μάθει να είναι ταπεινός και περήφανος για την καταγωγή του. Ενώ η ενασχόληση του με τα ζώα του δίνει την αγάπη που έχει χάσει από μωρό.  


Όταν καταλάβει ότι έχει την δύναμη να αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με το κουτάβι της αυλής που το λένε Noisy. Να μπορεί δηλαδή να μπαίνει στο μυαλό του, να έχει της αισθήσεις του αλλά και να του δίνει την δύναμη του, θα αρχίζει να συνειδητοποιεί το πόσο ξεχωριστός είναι. Ενώ ο Βασιλιάς φοβούμενος την δύναμη αυτήν αλλά και ότι μπορεί να διεκδικήσει όποτε θέλει τον θρόνο, του δίνει μεγαλύτερη μόρφωση και ελευθερία και τον παίρνει κάτω υπό την προστασία του κάτι που εξοργίζει ακόμα πιο πολύ όσους τον μισούσαν ήδη. Έτσι ο Fitz αρχίζει να διαμένει στο παλάτι και να διδάσκεται γράμματα, αριθμητική και μαγεία. Να μαθαίνει την τέχνη των όπλων και πως να παλεύει, αυτό που αγαπά όμως ο ίδιος πιο πολύ και ανυπομονεί είναι οι κρυφές και σκοτεινές του, συναντήσεις με τον Chade(τον δολοφόνο του βασιλεία) στο να μάθει τα μυστικά ενός σωστού εκτελεστή. 

Δεν μπορώ να περιγράψω το πόσο μου άρεσε ο χαρακτήρας του Fitz εκτός ότι ζούμε μαζί του τα πάντα και μεγαλώνουμε και εμείς σταδιακά. Από όσο έχω καταλάβει τα βιβλία θα ακολουθούν και αυτήν του την εξέλιξη. Στο πρώτο βιβλίο τον βλέπουμε από μικρό παιδάκι μέχρι τις αρχές της εφηβείας του. Στο δεύτερο θα είναι στα τέλη της εφηβείας του και στις αρχές ενός νεαρού άνδρα ενώ πια στο τρίτο θα είναι ένας ώριμος Fitz και μου αρέσει αυτό πάρα πολύ που θα δούμε όλοι την εξέλιξη και το οδοιπορικό της ζωής του! 
Ο Fitz έχει μια δύσκολη ζωή, από την πείνα και την βρώμα του να ζει μαζί με τα ζώα ως το ξύλο, την κοροϊδία και τον εξευτελισμό, μόνο και μόνο γιατί είναι ο γιος μιας άγνωστης μάνας. Φυσικά είναι και πολύ δυνατός, δεν το βάζει κάτω έχει πείσμα, είναι έξυπνος αλλά και παρορμητικός και φυσικά παιδί που αποζητάει την αγάπη και την καλή κουβέντα. 


Αλλά και οι χαρακτήρες του Chade και του Burrich ήταν λατρεμένοι! Μου άρεσε που ο Burrich έβγαζε μια πατρική φιγούρα. Έβλεπες πως προσπαθούσε πάντα να βοηθήσει τον Fitz με ότι πίστευε ότι θα ήταν καλύτερο για αυτόν (ακριβώς όπως και οι γονείς προς το παιδί τους) και πως ο Fitz ενώ τον αγαπάει ήθελε να πάει κόντρα στις συμβουλές και διαταγές του "γονιού" που για το μυαλό ενός παιδιού δεν τον καταλαβαίνει πάντα. Αλλά και ο γλυκός Chade, που είχε την φιγούρα του παππού μας, που θα σου κάνει τα χατίρια πιο εύκολα αλλά και θα σε συμβουλεύσει με μια σοφία και ηρεμία που δεν μπορείς να μην την δεχτείς και θα πάρεις μαζί σου για πάντα. Ένα ακόμη κομμάτι που αγάπησα ήταν το πως υπάρχουν τα ζώα μέσα στην ιστορία και η σχέση του Fitz μαζί τους. Ήταν ανεκτίμητη! Τέλος για τον χαρακτήρα που θέλω να μάθω πιο πολλά και πραγματικά ανυπομονώ να τον δω και στα επόμενα βιβλία ήταν ο γελωτοποιός. 

Αγάπησα την γραφή της Robin Hobb, έχει μια ουσία και πολυπλοκότητα που δεν την βλέπεις συχνά. Οι περιγραφές είναι τόσο έντονες! Όταν διαβάζουμε για το κάστρο, ή τα στενά και βρώμικα σοκάκια της πόλης, τα εμπορικά πλοία και τους όμορφους κήπους. Ήταν όλα σαν να τα έβλεπες με φωτογραφία μπροστά σου. Οι διάλογοι δεν είναι πολλοί αλλά είναι τόσο έντονοι και αυτό που λέμε to the point που σε αφόπλιζαν εντελώς. Γενικά φαίνεται ότι η συγγραφέας κατέχει όσο λίγοι την τέχνη της Αγγλικής γλώσσας. 


Από την άλλη αν κάποιος θέλει έντονη πλοκή, αγωνία, μάχες ίσως απογοητευτεί. Τουλάχιστον στο πρώτο βιβλίο έχουμε ένα οδοιπορικό της ζωής του Fitz. Ερχόμαστε κοντά στους χαρακτήρες, που μαθαίνουμε μέσα σε ένα βιβλίο καλύτερα από ότι άλλες σειρές μέσα σε πολλά. Ερχόμαστε επίσης σε επαφή με τον κόσμο με έναν σκοτεινό μεσαίωνα, με βασιλιάδες, θρησκείες και δολοπλοκίες αλλά και με την μαγεία που χωρίζεται σε δυο μορφές στην ικανότητα και το πνεύμα. Αυτό το κομμάτι ήταν και το αγαπημένο μου και ο ενθουσιασμός μου να ρουφάω τα κεφάλαια και να διαβάζω τα μαθήματα του Fitz εξαφάνιζε όποια έλλειψη μάχης. Τα ζώα η πολυπλοκότητα πάνω σε αυτό το κομμάτι αλλά και το πόσο ιδιαίτερα περιγράφονται τα συναισθήματα τους και η σκέψη τους μέσα στο κεφάλι των ανθρώπων ήταν επίσης κάτι υπέροχο. 

Όπως ανέφερα και πιο πάνω το βιβλίο θυμίζει αρκετά Game of Thrones(και τα βιβλία και την τηλεοπτική σειρά) Το ότι έχουν ένα σκηνικό μεσαιωνικό και τα δυο, ότι υπάρχει μια κρίση ανάμεσα στα βασίλεια/δουκάτα, κάποιες σκηνές του Fitz θύμιζαν την εκπαίδευση της Aria και τα συναισθήματα του John Snow. Αλλά φυσικά έχουν και άλλες τόσες διαφορές. Προσωπικά μου άρεσε πολύ περισσότερο από τα βιβλία του Gorge R.R Martin αλλά επειδή είναι πιο γνωστά και ίσως είστε φαν αν πραγματικά θέλετε κάτι που να αποπνέει αυτό τον αέρα και να γεμίσετε το κενό είναι πιστεύω η καλύτερη λύση! 

Η πρώτη μου επαφή με την Robin Hobb ήταν κάτι παρά πάνω από επιτυχημένη. Kαι φυσικά θα συνεχιστεί, με τα επόμενα δυο βιβλία της τριλογίας. Εδώ να πω ότι υπάρχουν άλλες τέσσερις σειρές που παίρνουν μέρος στον ίδιο κόσμο (Realm of the Elderlings) και σχεδόν στο σύνολο 17 βιβλία. Με χαρακτήρες και ιστορίες που συνδέονται. Επίσης είναι πολύ όμορφο και αναζωογονητικό να βλέπεις σε ένα είδος(High fantasy) που είναι κυρίως ανδροκρατούμενος να τους βάζει τα γυαλιά μια γυναίκα. Ανυπομονώ για την συνέχεια! 

Βαθμολογία: 4/⭐




You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts