ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΓΙΑΤΙ - Book Review

Ιουνίου 17, 2016


“You can't stop the future 
You can't rewind the past 
Τhe only way to learn the secret ...is to press play.”

To Thirteen Reasons Why είναι ένα βιβλίο απο εκείνα που μισής να αγαπάς και αγαπάς να μισής. Είναι ένα μυθιστόρημα που ο κάθε αναγνώστης θα πάρει κάτι διαφορετικό. Και ίσως τελικά αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει! 

Η ιστορία ακολουθάει την Hanna πριν την αυτοκτονία της. Όταν κατέγραψε 13 ταινίες που περιέχουν τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αυτοκτονήσει και τις ταχυδρόμησε σε όλους τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν. Αν δεν φτάσουν οι κασέτες σε όλα τα πρόσωπα που είναι καταγεγραμμένα τότε θα δημοσιευτούν. 

Εμείς ακολουθούμε την ιστορία μαζί με τον Clay Jensen όπου βρίσκει το πακέτο με τις κασέτες μπροστά απο το σπίτι του χωρίς παραλήπτη, ένα ήσυχο καλόκαρδο παιδί όπου ήταν ερωτευμένος με την Hanna. Η Hanna περιγραφή ένα άτομο κάθε φορά ως ένα από τους 13 λόγους που την έφεραν στο σημείο να αφαιρέσει την ζωή της. Έτσι παρακολουθούμε τον  Clay να ακούει τις κασέτες με τη φωνή της Hanna ακολουθώντας πιστά τα μηνύματά της, τριγυρνώντας στη πόλη και στα μέρη που η ίδια τον προτρέπει με τον ιδικό χάρτη που βρίσκετε στο πακέτο. Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε τις δικές της σκέψεις και συναισθήματα αλλά και του Clay. Όπου σκέφτεσαι συνεχώς πιο ήταν το δικό του φταίξιμο και ποιος ήταν ο λόγος που έφερε την Hanna σε αυτό το σημείο. Στην προσπάθεια αυτήν ο Clay παίρνει τα δικά του μαθήματα ζωής. Μαθαίνει πως δεν πρέπει να αφήνουμε χαμένες ευκαιρίες, πως πρέπει να μιλάμε και να συνειδητοποιούμε πως κάθε ενέργεια μας επηρεάζει τους γύρω μας. Η Hanna θέλει μέσα από αυτά τα μηνύματα να πει στους ανθρώπους που την ακούνε πως κάθε πράξη ακόμα και αν φαίνεται αρχικά χαζή και ασήμαντη εχει επιρροή και όλα είναι αλληλένδετα. 

Ήμουν πολύ επιφυλακτική να ξεκινήσω το συγκεκριμένο βιβλίο πιστεύοντας πως θα είναι αρκετά βαρύ και καταθλιπτικό. Πίστευα πως οι λόγοι θα είναι κάτι πολύ δραματικό. Τελικά οι λόγοι ήταν άνθρωποι και η ιστορία ήθελε να μας πει πολλά περισσότερα. 

Η Hanna είναι ένας χαρακτήρας που δεν μπορώ να πω πως την συμπάθησα αλλά και ούτε αντιπάθησα. Ο συγγραφέας καταφέρνει να μας κάνει να κατανοήσουμε πλήρως τους λόγους της αυτοκτονίας της. Το πιο ρεαλιστικό κομμάτι είναι πως δεν παρουσιάζετε ως απόλυτα το θύμα αλλά παρουσιάζει και τα δικά της λάθη και κινήσεις. Ο Clay είναι ένας συμπαθής χαρακτήρας που αναπτύσσετε μεσα απο την ιστορία. Φόβος, απόγνωση, θυμός κατανόηση είναι λίγα από τα συναισθήματα που τον διακατέχουν. 

Πιστεύω πως το Thirteen Reasons Why αξίζει να διαβαστεί σίγουρα από κάθε έφηβο. Γιατί είναι ένα βιβλίο που περνάει μηνύματα και προβληματίζει βαζοντας σε σκέψεις τους αναγνώστες του. 

“Everything...affects everything”

Βαθμολογία: 4.5/5 αστέρια.




You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts