Speak by Laurie Halse Anderson

Μαρτίου 02, 2019


"Αυτό συνέβη.Δεν μπορώ να το ξεχάσω.Με πλήγωσε.Δεν θα το αφήσω να με σκοτώσει.Θα αναπτυχθώ"

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι η Μελίντα, μια πρωτοετής του λύκειο που προσπαθεί να αντεπεξέλθει στη σκληρή πραγματικότητα του σχολείου, μετά απο ένα καλοκαιρινό πάρτι που η Μελίντα έρχεται αντιμέτωπη με ένα απάνθρωπο γεγονός καλεί την αστυνομία με αποτέλεσμα να καταστρέψει το ξέφρενο βράδυ των μεθυσμένων της συμμαθητών και οι φίλες της να μην της μιλούν πια. Έτσι η Μελίντα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την περιθωριοποίηση που βιώνει αλλά και την εντελώς αδιάφορη στάση των γονιών της που μέσα στην πνιγμένη τους ρουτίνα και την κατεστραμμένη μεταξύ τους σχέση ξεχνούν σχεδόν ότι υπάρχει το παιδί τους εκεί, που με τα μάτια και την στάση της τους καλεί να την βοηθήσουν. 

To βιβλίο καταπιάνεται από ένα πολύ δύσκολο θέμα. Ουσιαστικά δεν έχουμε μια πλοκή αλλά στεκόμαστε στην σχολική χρονιά της Μελίντα και πως μέσα της βρίσκει σιγά σιγά τον εαυτό της και τον τρόπο να εκφράσει και να μιλήσει για την άσχημη εμπειρία της. Η Μελιντα ξεκινάει την σχολική της χρονιά χωρίς φίλους, ντροπιασμένη απο την συμπεριφορά των συμμαθητών της και με ένα τεράστιο βάρος στους ώμους της να την κάνει να υποφέρει. Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας λάτρεψα τον χιούμορ και τον σαρκασμό της. Τις ατάκες της για το σχολικό σύστημα, τους δασκάλους της ακόμα και τους γονείς της και την ίδια. 

Το μόνο κομμάτι μέσα στην ημέρα της που την δίνει λίγη χαρά και συναίσθημα είναι το μάθημα των καλλιτεχνικών και μια εργασία που τους αναθέτει ένας πραγματικά υπέροχος καθηγητής ο κύριος Φρίμαν. Σκοπός να ζωγραφίσει ένα δέντρο και να του δώσει όλα της τα συναισθήματα, να μην είναι απλά μια εικόνα να το κάνει να μιλήσει! Λάτρεψα τα κομμάτια αυτά του βιβλίου και τον καθηγητή Φριμαν που ευτυχώς μέσα στο χάος και την αθλιότητα του σχολείου υπάρχου και μερικοί τέτοιοι εκπαιδευτικοί που θα εμπνεύσουν τα παιδιά και θα είναι δίπλα τους. 

Το κομμάτι που πραγματικά με έβγαλε απο τα ρούχα μου ήταν οι γονείς της Μελίντα δεν έχω δει πιο αδιάφορους ανθρώπους, που τους έχει φάει τόσο πολύ η ρουτίνα και η καθημερινότητα που δεν μπορούν πια να δουν ούτε τον πόνο και την απόγνωση του ίδιου τους παιδιού. Και αυτό μας αποδεικνύει ότι πρέπει να μιλάμε για ότι μας συνέβη γιατί πολλές φορές κανένας άλλος δεν θα το κάνει για εμάς! 

Για να είμαι ειλικρινής αρχικά με ξένισε αρκετά η γραφή της Anderson ειδικά ο τρόπους που υπήρχαν οι διαλόγοι στο βιβλίο, και είχα καταλήξει ότι θα βάλω τρια αστεράκια στην βαθμολογία αλλά όσο περνούσαν οι σελίδες και απορροφούσα την ιστορία και μάλλον συνήθιζα την γραφή τα πράγματα έφτιαξαν και το απολάμβανα περισσότερο. Το σπάσε την σιωπή είναι ένα βιβλίο που πλέον διδάσκετε και επίσημα στα σχολεία της Αμερικής, Αγγλίας, Γερμανίας, Δανίας και προσωπικά πιστεύω ότι θα άξιζε να κάνουμε κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για τους μαθητές αλλά και τους ίδιους τους καθηγητές. Ένα φοβερά ρεαλιστικό ανάγνωσμα που αξίζει από όλους να διαβαστεί κάποια στιγμή! 

Βαθμολογία: 4/5 ⭐⭐⭐⭐


You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts