Η κυνηγος του Χιτλερ - Kate Quinn

Μαρτίου 03, 2020


“Moments like this should have been glorious, and they never were. The monsters always looked so ordinary and pathetic, in the flesh.”

Την Kate Quinn την πρώτο άκουσα από την Jessica και το κανάλι της Peacelovebooksxo και στην συνέχεια από την Books Michelle κυρίως για το βιβλίο της "The Alice Network" που θεωρείται ίσως και το κορυφαίο της. Αυτήν την φορά μας συστήνεται με το βιβλίο "Η Κυνηγός του Χίτλερ", δείχνοντας μας ένα κομμάτι της ιστορίας του Β' παγκοσμίου πολέμου αρκετά άγνωστο. 

Σε αυτό που επικεντρώνεται το βιβλίο είναι τα επακόλουθα γεγονότα μετά τον πόλεμο. Στην δική της Νυρεμβέργης και πως καταδικάστηκαν μεγάλοι στρατηγοί της Ναζιστικής παράταξης αλλά και πως πολλά γεγονότα θάφτηκαν για το οικονομικό κέρδος χωρών. Η ιστορία έχει χωριστεί κατά τρία ίσα επιμέρους τμήματα και ακολουθεί έτσι τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες και χρονολογίες μέχρι που δένουν ως μια. 

Πρώτη έχουμε την Nina Markova που ζει στην πιο απομακρυσμένη άκρη της Σοβιετικής Ένωσης την παγωμένη και ξεχασμένη από τον θεό Σιβηρία. Μεγαλώνοντας με έναν αλκοολικό και βίαιο πατέρα χωρίς άλλη συντροφιά, όνειρο της είναι να ανοίξει τα φτερά της και να πετάξει όσο πιο μακρυά μπορεί. Καθώς η ευκαιρία της χτυπάει την πόρτα εντάσσεται στο γυναικείο αεροπορικό Συντάγμα της ΕΣΣΔ γνωστό και ως "Νυχτερινές Μάγισσες" μια ομάδα γενναίων γυναικών, που έχουν ορκιστεί να μην αφήσουν τον Χίτλερ να περάσει στην Ανατολική Ευρώπη και να προστατέψουν την χώρα τους. Η γενναία Nina όμως, θα έρθει αντιμέτωπη μετά από μια δύσκολη πτώση της στην Πολωνία, με την πιο θανατηφόρο ναζιστή δολοφόνο την αποκαλούμενη "Κυνηγός". 


Από την άλλη έχουμε τον Ian Graham έναν Βρετανό ανταποκριτή πολέμου ο οποίος έχει δει άπειρα θύματα κατά την διάρκεια των δύσκολων χρόνων. Μετά το τέλος του, ο Ίαν εγκατάλειψε τις ρίζες του στην δημοσιογραφία, για να γίνει κυνηγός ναζιστών, αλλά ο μόνος και πραγματικός του στόχος είναι να βρει την κυνηγό -- μια γυναίκα που καταφέρνει να καλύπτει τέλεια τα ίχνη της. Η μόνη του ελπίδα να την κυνηγήσει βρίσκεται στην Νίνα, την μοναδική μάρτυρα που έχει ξεφύγει από τα χέρια της Κυνηγού και έχει επιζήσει. 


Χρόνια αργότερα, στη μεταπολεμική Βοστώνη, η δεκαεπτάχρονη Jordan McBride είναι φοβερά ευχαριστημένη και έκπληκτη όταν ο χήρος πατέρας της ισχυρίζεται ότι βρήκε μια νέα γυναίκα όπου βλέπει σοβαρά. Όταν γίνεται ο γάμος και αρχίζουν να μένουν όλοι μαζί, οι υποψίες της Jordan άρχισαν να μεγαλώνουν και δεν μπορεί παρά να αισθάνεται άβολα για την περίεργη Γερμανή γυναίκα που φαίνεται να κρύβει μυστικά και με την οποία ο πατέρας της είναι φοβρά ερωτευμένος. Ψάχνοντας όλο και περισσότερο το παρελθόν της νέας της μητέρας, τόσο πιο ύποπτα είναι τα στοιχεία που βρίσκει. 


Όπως διαπιστώσατε και οι ίδιοι μεγάλο κεφάλαιο της ιστορία παίζουν οι χαρακτήρες. Ειδικά οι γυναίκες που μας δείχνει μια διαφορετική πτυχή τους σε μια δύσκολη περίοδο της ιστορίας. Η Nina είναι ίσως η πιο δυναμική γυναίκα που έχω διαβάσει. Παράτολμη, γενναία, αποφασιστική (Επίσης έμαθα για πρώτη φορά για τις "Night Witches" το καθοριστικό τους ρόλο στον πόλεμο και στην αεροπορία της Σοβιετικής Ένωσης. Υπάρχει και ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του BBC για όποιον ενδιαφέρετε) Από την άλλη έχουμε την Κυνηγό επίσης μια δυναμική και πανέξυπνη γυναίκα που όμως όλα αυτά τα θετικά της στοιχεία καλύβονται από λάθος λόγους και κακά κίνητρα. Ίσως να ήταν και ο ποιο καλογραμμένος χαρακτήρας του βιβλίου. 

Από την άλλη τα αγαπημένα μου κεφάλαια νομίζω ήταν αυτά της Jordan. Μια νεαρής Αμερικανίδας που λατρεύει την φωτογραφία και όνειρο της είναι να μπορέσει να πάει σε εμπόλεμες ζώνες και να γίνει μιας από τις διασημότερες φωτογράφους της γενναίες της. Λάτρεψα το πάθος της αλλά και την οξυδέρκεια της να βλέπει πίσω από όλα. Ένα ακόμη στοιχείο που δίνει ενδιαφέρον στα κεφάλαια της είναι το μυστήριο. Σε αντίθεση με τα άλλα δυο που κυρίως μας μιλάνε για το παρελθόν και μας δίνει τα κομμάτια που χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε τι συνέβη κατά την διάρκεια του πολέμου. Στα κεφάλαια της Jordan η αγωνία είναι συνεχής και ουσιαστικά είναι εκεί που στο τέλος δένονται όλα. 

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στην αξιοσημείωτη έρευνα που έχει κάνει η συγγραφέας. Ειδικά στο τέλος υπάρχει μια ολόκληρη ενότητα που αναλύει λεπτομερώς τα στοιχεία που έχει βρει από εφημερίδες - συνεντεύξεις ανθρώπων εκείνης της εποχής. Έτσι μαζί με την δικιά της φαντασία καταφέρνει να πλέξει αυτήν την υπέροχη ιστορία. 

Όσοι αγαπάτε τα βιβλία με ιστορικά γεγονότα μέσα, που πλέκουν και λίγο μυθοπλασία και στήνουν ένα υπέροχο σκηνικό που θα σας γαντζώσει. Το συνιστώ ανεπιφύλαχτα μιας και δεν θα σας αφήσει μέχρι να φτάσετε στην τελευταία σελίδα. 

⏩ Ευχαριστούμε θερμά τις εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο του βιβλίου! 

Άλλες κριτικές: 

You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts