Το κλειδι - Ruth Ware

Σεπτεμβρίου 08, 2020

 



Η Ruth Ware επανέρχεται στο Ελληνικό κοινό μέσα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και το τελευταίο της βιβλίο "The Turn of the Key". Ένα έντονα ατμοσφαιρικό θρίλερ που θα σας καθηλώσει. 

Η ιστορία ξεκινάει με την Ρόουαν να βρίσκει μια ειδυλλιακή αγγελία για εσωτερική νταντά σε μια πλούσια οικογένεια στην Σκωτία. Είναι η ευκαιρία της να φύγει μακρυά από το μοναχικό, βαρετό Λονδίνο και την ως τώρα μίζερη ζωή της. Η οικία Χέδερµπρι είναι το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα αλλά και ένας εφιάλτης που δεν θα μπορέσει να ξεφύγει. 

Η Ρόουαν αρχικά εντυπωσιάζεται από την απόλυτα τέλεια οικογένεια αλλά και το υπέροχο υπέρ λουξ σπίτι που λειτουργεί με τελευταίας τεχνολογίας εφαρμογές σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Τα πράγματα όμως γρήγορα στραβώνουν, οι γονείς φεύγουν για επαγγελματικό ταξίδι και η ίδια μένει μόνη της με δυο κοριτσάκια που δείχνουν να μην την θέλουν καθόλου και ένα βρέφος που δεν την έχει συνηθίσει. Και αυτό δεν είναι το μοναδικό της πρόβλημα, μιας και περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν στο χώρο του σπιτιου που παραπέμπουν σε κάποια υπέρ φυσική δύναμη ενώ ταυτόχρονα οι απότομη εξαφάνιση των προηγούμενων νταντάδων αλλά και η τραγική ιστορία του ίδιου του σπιτιού την κατακλύζει και προβληματίζει.


Το βιβλίο όπως διαπιστώνουμε και από το οπισθόφυλλο είναι εμπνευσμένο από το κλασσικό μυθιστόρημα "Το στρίψιμο της βίδας". Μια ιστορία που έχουμε δει αρκετές φορές ειδικά στην μικρή και μεγάλη οθόνη. Έτσι το "κλειδί" δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι πρωτότυπο αλλά η συγγραφέας Ruth Ware καταφέρνει να δώσει μια εξαιρετική ατμόσφαιρα και διαφορετική δομή στην ανάπτυξη της πλοκής του με αποτέλεσμα να το κάνει να ξεχωρίζει. 

Η αφήγηση γίνεται μέσω μορφής επιστολών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια αμεσότητα αλλά και να ξετυλίγεται το κουβάρι των γεγονότων με περισσότερη αγωνία. Οι περιγραφές είναι το δυνατό σημείο, σκοτεινές, έντονες, κλειστοφοβικές. Σε βάζουν κατευθείαν στα βαθιά, να νιώσεις και να μυρίσεις την υγρασία της μουντής Σκωτίας και του δολοφονικού κήπου, να δεις τα στενά υπόγεια και μέσα από τις κλειδαρότρυπες. 

Μπορώ να πω, πως τις περισσότερες αποκαλύψεις δεν τις είχα δει να έρχονται ή έστω ακριβώς έτσι. Οι χαρακτήρες δεν γίνονται ποτέ ιδιαίτερα συμπαθείς αλλά το ψυχογράφημα από πλευράς της συγγραφέως στο πρόσωπο τους ταιριάζει στο σύνολο των καταστάσεων που βιώνουν όλοι. Το τέλος το βρήκα λίγο βιαστικό και ασύνδετο. Θεωρώ ότι θα είναι το μεγάλο αγκάθι για να μην αρέσει σε αρκετούς, σίγουρα ήταν όμως ανατρεπτικό και πρωτότυπο. Σαν σύνολο ήταν ένα ενδιαφέρον, σκοτεινό θρίλερ, με σωστή δομή, σφιχτή πλοκή και μπόλικες ανατροπές!  


Συγγραφέας: Ruth Ware 
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος 
Μεταφραστής: Αντώνης Καλοκύρης 
Σελίδες: 360
Είδος: Θρίλερ/Μυστηρίου 


Η Ruth Ware μεγάλωσε στο Σάσσεξ, στη νότια ακτή της Αγγλίας. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, μετακόμισε στο Παρίσι, πριν εγκατασταθεί στο Βόρειο Λονδίνο. Έχει εργαστεί ως σερβιτόρα, πωλητής βιβλίων, δάσκαλος αγγλικών και αξιωματικός τύπου. Είναι παντρεμένη με δύο μικρά παιδιά. Στα Ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της «Η γυναίκα στην καμπίνα 10», «Βαθιά στο σκοτεινό δάσος», «Ο θάνατος της κυρίας Γουέσταγουεϊ», «Το παιχνίδι των ψεμάτων».




You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts