Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ - ΔΑΝΑΗ ΙΜΠΡΑΧΗΜ

Μαΐου 11, 2021

 


Ο Θησαυρός της Δαμασκού είναι ένα ιστορικό βιβλίο (το πρώτο μιας τριλογίας) με έντονα στοιχεία φαντασίας. Ταξιδεύουμε στο 674 μ.Χ όπου ο Χαλίφης Μωαβία είναι πιο κοντά από ποτέ να πολιορκήσει την Κωνσταντινούπολη. Ενώ ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος χρειάζεται να βρει έναν μυστικό θησαυρό των προγόνων του για να δυναμώσει τα τοίχοι του. Εκεί εμφανίζονται οι δύο πρωταγωνιστές μας, ο Αστέριος ένας στρατηγός και δυναμικός πολεμιστής με τον καλόκαρδο και μουγκό Σπανό. 
Θα ταξιδέψουν στην Δαμασκό μιας και αποστολή τους είναι να βρουν τον χαμένο θησαυρό, συντροφιά τους στο μακρύ ταξίδι στην Ανατολή θα έχουν την όμορφη Ααζίν μια κοπέλα που κρύβει προφητικές ικανότητες. 


Ένα βιβλίο ιδιαίτερο. Μιας και προσωπικά δεν έχω διαβάσει κάποιο άλλο που να καταπιάνεται με την συγκεκριμένη ιστορικά περίοδο και ταυτόχρονα να συνδιάζει ένα παραμυθικό στοιχείο.  Μου άρεσε που έμαθα πράγματα που δεν γνώριζα και με έκανε το βιβλίο να μπω στην διαδικασία να ψαξτώ για έναν άλλο πολιτισμό. Οι περιγραφές της ζωής και της κουλτούρας αυτών των ανθρώπων είναι μοναδικός. Γενικά όλη η αύρα της Ανατολής που αποπνέει το βιβλίο σε ταξιδεύει σε έναν διαφορετικό χίλιες και μία νύχτες. 

Το μεγάλο όμως ατού είναι οι ήρωες μας! Ο Αστέριος είναι ένας πιστός στρατιώτης και Χριστιανός που έχει δώσει χιλιάδες μάχες εναντίων των Αράβων. Από την αρχή έρχεται με μια προκατάληψη στην Δαμασκό, είναι ένας ψυχρός, ειρωνικός χαρακτήρας που ξεδιπλώνεται σταδιακά. Αντίθετα η Ααζίν είναι πιο γλυκιά και ευαίσθητη, ξεχειλιζει ενσυναίσθηση και στοργή. Δεν παύει όμως να έχει τον δικό της δυναμισμό!


Μου άρεσε που η σχέση μεταξύ τους χτίζεται σταδιακά. Ένα slow burn ρομάντζο που παίρνει χρόνο να φτάσει στην κορύφωση του. Και περνάει από διάφορα στάδια, το μίσος, την περιέργεια, το πάθος. Ανυπομονώ για την εξέλιξη τους στο επόμενο βιβλίο. Η μαγεία επίσης δεν είναι έντονη, βλέπουμε κομμάτια της σταδιακά. Και κυρίως γύρω από ένα πρόσωπο. Θα ήθελα στην συνέχεια να έχουμε ακόμη περισσότερο από αυτό. 

Ένα βιβλίο 632 σελίδων όπου μέχρι την μέση με είχε συνεπάρει εντελώς και ήμουν έτοιμη να του δώσω μια πολύ υψηλή βαθμολογία. Εκεί κάπου όμως ξεκίνησε η ιστορία να κάνει κοιλιά και δυστυχώς μέχρι το τέλος δεν επανήλθε ποτέ μιας και δεν υπήρξε ούτε εκεί η αναμενόμενη κορύφωση. 

Αν εξαιρέσεις αυτό το κομμάτι θεωρώ πως η Δανάη Ιμπραχήμ έχει χειριστεί συγγραφικά πολύ καλά μια έξυπνη ιδέα. Φαίνεται η ιδιότητα της, ως ιστορικός ενώ ταυτόχρονα προσδίδει στην ιστορία το απλό και παραμυθένιο στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει και να σε ταξιδεύει! Αναμένω με ανυπομονησία να πιάσω την συνέχεια! 


Τίτλος: Ο Θησαυρός της Δαμασκού: Το παιχνίδι των Θεών

Συγγραφέας: Δανάη Ιμπραχήμ 

Εκδότης: Πηγή 

Σελίδες: 632

Είδος: Historical/Fantasy 





You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts