More Than This by Patrick Ness

Ιανουαρίου 18, 2014


To More Than This ήταν ένα από τα πιο αναμενόμενα βιβλία του 2013 και με μεγάλη επιτυχία! Ένα βιβλίο που δεν απευθύνεται μόνο στο YA κοινό αλλά και στο ενήλικο. Το βιβλίο έχει μια συγκλονιστική αρχή, τον θάνατο του ίδιου μας του πρωταγωνιστή Seth από πνιγμό. Ο τραυματισμό του θα είναι ακαριαίος με κατάγματα στο κρανίο και εσωτερικές πληγές του εγκεφάλου, την καταστροφή της σπονδυλικής του στήλης αποκόπτοντας έτσι και την εγκεφαλική του αρτηρία και το νωτιαίο μυαλό, ένας τραυματισμός από τον οποίο δεν υπάρχει επιστροφή, καμιά βελτίωση, καμιά πιθανότητα. Μην είστε όμως τόσο σίγουρη, γιατί ο Seth δεν παύει απλά να υπάρχει. Ναι είναι νεκρός! Αλλά η ζωή του με κάποια μορφή συνεχίζεται...

Οι πρώτες ώρες του Seth μετά τον θάνατό του θα περάσουν γι'αυτόν μέσα σε μεγάλη σύγχυση, θαμπάδα, θολούρα. Και αυτό το κομμάτι είναι το πρώτο που θα μας επηρεάσει σαν αναγνώστες, ένα κομμάτι που θα μας κάνει να σκεφτούμε και να δούμε αλλιώς την μεταθανάτιο ζωή, τον χρόνο, την αιωνιότητα την πραγματική αλήθεια. 

Σιγά σιγά όμως ο Seth θα δει ένα φως μπροστά του ένα φως που θα τον βγάλει από την σύγχυση και τις σκέψεις και κάπως έτσι θα ανοίξει απλά το μάτια του και θα καταλάβει πως βρίσκετε σε ένα πάρα πολύ γνώριμο μέρος. Στο παλιό του σπίτι στην Αγγλία όπου αυτός και ο αδερφός του Owen μεγάλωσαν και ανατράφηκαν. Όμως γιατί βρίσκετε εδώ, έχει να βρεθεί και να ζήσει στην Αγγλία χρόνια ολόκληρα... Όλοι του η ζωή πια βρίσκετε ή τουλάχιστον βρισκόταν στην Αμερική. Η Οικογένεια του, οι φίλοι του...Τα πάντα! Τι κάνει τόσο μακριά από εκεί, στο άδειο του παλιό σπίτι, σε έναν άδειο δρόμο, σε μια μακροχρόνια άδεια Βρετανική Πόλη. Το χωριό που τόσο καλά θυμάται, σε κάθε περίπτωση, είναι διαφορετικό. Όχι δεν είναι διαφορετικά τα σπίτια, οι αυλές, τα πάρκα αλλά οι ατμόσφαιρα και το πόσο αφύσικα άδειο και σκοτεινό μοιάζει. Τα πάντα γύρο είναι τόσο άδεια τόσο γκρίζα τόσο τρομακτικά!

Η πρώτη θεωρία του Seth είναι πως αυτήν είναι η κόλαση. Και δεν θα μπορέσει να ξεφύγει ποτέ, αυτό πρέπει να περάσει για όλες τους τις αμαρτίες για να εξιλεωθεί. Και εδώ είναι το δύσκολο κομμάτι που πρέπει να σας περιγράψω. Γιατί δεν πρέπει να χαλάσω όλοι την έκπληξή σας για το τι πραγματικά συμβαίνει τι γίνεται στο τέλος, ένα τέλος που συνδέεται σαν κρίκος με όλοι την ιστορία. Έτσι θα πω μόνο αυτό, πως ο Patrick Ness έχει καταφέρει να δέσει περίτεχνα το παρελθόν με την όλοι ιστορία. Γιατί όλο το κομβικό σημείο του βιβλίου είναι στο παρελθόν, στην μνήμη του Seth που αρνείται να αντιμετωπίσει... 
Στο ατύχημά του... Στο τραύμα... Που υπέστη μια άλλη φορά... Στους γονείς του...

Εκτός από τον θάνατο του Seth στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου δεν βλέπουμε ουσιαστικά τίποτα άλλο, και αυτό θα περιμέναμε πως θα ήταν βαρετό αλλά ο Patrick Ness δεν σε αφήνει ούτε στιγμή να σκεφτείς κάτι τέτοιο. Μας κάνει σαν αναγνώστες να ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε την συνέχεια, σκιαγραφεί την απειλή, τα βαθιά συναισθήματα, την βαθιά αλλόκοτη εμπειρία τόσο ζωντανά τόσο αληθινά! Το βιβλίο σου προκαλεί ένα θαυμασμό χωρίς να το επιδιώκει. Ενώ βιώνουμε όλοι την ιστορία του More Than this από το τρίτο πρόσωπο η ολοκληρωμένα δοσμένη αφήγηση του Patrick Ness αντανακλά τέλεια την αδυσώπητη εμπειρία του πρωταγωνιστή. 

Αυτό που θαύμασα στον Patrick Ness είναι πόσο ζωντανούς χαρακτήρες έχει δημιουργήσει τόσο ζωντανούς και αληθινούς που δεν έχω ξανά διαβάσει σε βιβλίο. Το τέλειο παράδειγμα είναι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής ο Seth. Βιώνει την μοναξιά, την απομόνωση, την αμφιβολία και την απόγνωση τόσο έντονα έτσι όπως θα ένιωθες εσύ και ο καθένας στην θέση του, έτσι όπως νιώθεις περνώντας και διαβάζοντας τις σελίδες. Γιατί ο Patrick Ness καταφέρνει να σε βάλει τόσο βαθιά μέσα στο βιβλίο που δεν βλέπεις και αφουγκράζεσαι απλά τα συναισθήματα του ήρωα αλλά τα βιώνεις εσύ ο ίδιος, γίνεσαι τελικά εσύ ο ίδιος ο πρωταγωνιστείς. 

Η μνήμη είναι ένα περίπλοκο θέμα. Είναι αδύνατον να λειτουργήσεις χωρίς αυτήν, αλλά πολλές φορές είναι πιο δύσκολο έχοντας την. Γιατί ο Seth τελικά είναι στοιχειωμένος από το βαθιά τραγικό παρελθόν του και όχι από την εμπειρία που βιώνει τώρα. Οι αναμνήσεις για τον Seth είναι ότι πιο επώδυνο. Ενώ στην συνέχεια του βιβλίου και όσο μαθαίνουμε νέα πράγματα για την ιστορία νέα ερωτηματικά γεμίζουν το κεφάλι μας. Τι πραγματικά είχε συμβεί στην παιδική του ηλικία; Τι έγινε με τον Owen; Ποιος είναι πραγματικά ο Gudmund; Ερωτηματικά, ερωτηματικά που δεν θα μας απαντηθούν μέχρι το συγκλονιστικό τέλος. 

Δεν πίστευα ποτέ πως ένα βιβλίου που ουσιαστικά έχει μόνο έναν ήρωα, στο παρόν τουλάχιστον θα μπορούσε να είναι τόσο συγκλονιστικό! Οι χαρακτήρες είναι τρισδιάστατη και ζωντανή ενώ ο κόσμος με μια λέξη επιβλητικός. Ένα βιβλίο που τα ερωτήματα που σου θέτει είναι για την ζωή, την ευτυχία και την πραγματικότητα του καθένα. Ένα βαθιά φιλοσοφικό βιβλίο γεμάτο σασπένς και δράση. Είναι δύσκολο για όλους μας να βγάλουμε το πραγματικό νόημα του κόσμου αλλά οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο και μόνο επειδή αντιλαμβανόμαστε κάτι ως πραγματικό δεν σημαίνει ότι είναι και η αλήθεια. Ο Seth θα συνειδητοποιήσει το ίδιο επίσης. Το More Than This είναι μια συγκλονιστική εμπειρία που αξίζει να διαβάσετε! 

Βαθμολογία 5/5 Αστέρια!


You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Θέλω τόσο πολύ να το διαβάσω! Και με την κριτική σου θέλω ακόμα πιο πολύ....
    Αχ τι με κάνεις Έλενα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Popular Posts