12 λογοι για να δεις το Penny Dreadful

Απριλίου 17, 2015


Το Penny Dreadful είναι Original σειρά του Showtime που έκανε πρεμιέρα στις 11 Μαΐου του 2014. Βασίζεται σε βρετανικές δημοσιευμένες ιστορίες του 19ου αιώνα στις εφημερίδες της εποχής που τιτλοφορούσαν με τον ίδιο τίτλο. Η σειρά αξιοποιεί πολλούς χαρακτήρες δημόσιου τομέα από τη μυθοπλασία της Ιρλανδίας και της Βρετανίας όπως ο Dorian Gray, η Mina Harker και ο Dr. Victor Frankenstein. 

12. Η προσέγγιση του Storyline. 


 

Όλο το επιτελείο της σειράς έχει καταφέρει να αγκαλιάσει τις συμβάσεις του υλικού αλλά και την πηγή της ιστορίας. Έχουν καταφέρει να δέσουν κλασσικές ιδέες και εικόνες με πρωτοποριακές κάνοντας το μοναδικό.  

11. Ομορφιά.


 

Ανάμεσα στην μαυρίλα και την βρωμιά του Βικτοριανού Λονδίνου εμφανίζονται πανέμορφα τοπία και εικόνες! Επίσης ολόκληρο το cast εκτός από ταλαντούχοι ηθοποιοί προσδίδουν γοητεία και ομορφιά. Κάτι να χαζεύει λίγο το μάτι... 

10. Αναπαράσταση εποχής.

 

Ιστορικά βρισκόμαστε στο 1891 στο Βικτοριανό Λονδίνο ακριβώς μετά τις φρικτές δολοφονίες του Τζακ του αντεροβγάλτη. Τα κουστούμια, η αρχιτεκτονική, οι δρόμοι, τα κτήρια κάθε λεπτομέρεια προσδίδει κατευθείαν σε πια εποχή ήμαστε. 

9. Για τον Caliban.

 

Ο Caliban είναι το πρώτο δημιούργημα του Frankenstein όπου εργάζεται πίσω από τις σκηνές του θεάτρου. Μια ιστορία ψυχρή και ταυτόχρονα τραγική! Ο Caliban ζει αρχικά την απόλυτη απόρριψη του ίδιου του, του δημιουργού και στην συνέχεια ολόκληρης της έξω κοινωνίας. Προσπαθεί να πλάσει έτσι έναν κόσμο δικό του, να βρει την ευτυχία αλλά οι κινήσεις του πολλές φορές παρεμβαίνουν τα όρια γίνονται αμφισβητήσιμες μέχρι το τελευταίο επεισόδιο του κύκλου όπου φτάνει ψυχικά στο τέλος του. Τα λόγια του Caliban η ίδια του η ζωή είναι αποκαρδιωτικές, σπαρακτικές. Ο Rory Kinnear ερμηνεύει το ρόλο με μια θεατρικότητα σαν να βγήκε μόλις από παραμύθι. 

8. Έχει ακόμα πολλά να μας δείξει.

 

8 γεμάτα επεισόδια και είδη έτοιμο για την 2 σεζόν του, το Penny Dreadful έχει ακόμα να μας δείξει πολλά. Ο John Logan φαίνεται πως έχει γράψει ένα καλά δουλεμένο και προσεγμένο σενάριο και μέσα από μικρές σκηνές ή διαλόγους μας προ οικονομεί το μέλλον. Μια από τις πιο έξυπνες κινήσεις της σειράς είναι ότι μας αντιμετωπίζει κυρίως μέσου του Ethan δηλαδή δείχνοντάς μας μόνο όσα θέλουμε να μάθουμε τα υπόλοιπα τα αφήνει στην φαντασίας μας και για να χτίσει το μέλλον. 

7. Ο Dracula


Οι δημιουργεί του Penny Dreadful καταφέρνουν να βρουν το ιδανικό τρόπο να κάνουν τον Dracula τρομαχτικό. Γιατί η αλήθεια είναι πως από την δεκαετία του 1922 και έπειτα ο ήρωας αυτός έχει χάσει την υπόσταση του. Τον θαυμάζουμε αλλά δεν τον φοβόμαστε, ιδιαίτερα με το νέο κύμα λογοτεχνίας την τελευταία δεκαετία. Στην σειρά ο Dracula παρουσιάζεται σαν μια τρομαχτική παρουσία που ονομάζεται the Master. Δεν έχει καν απεικονιστεί ποτέ το πρόσωπο του και η μορφή του αυτό που τον αντιπροσωπεύει είναι η επιβλητική μουσική και το απόλυτο σκοτάδι. 

6. Οpening Credits. 


Ίσως από τα ομορφότερα opening credits που είχε ποτέ σειρά. Ένα πραγματικό έργο τέχνης! Επιβλητική μουσική και εικόνες μπαίνεις στο πνεύμα του τι θα δεις στην συνέχεια! Μπορείτε να το δείτε εδώ

5. Το Horror στοιχείο.
 

Το Penny Dreadful από μόνο του είναι κάτι τόσο ασυνήθιστο για την τηλεόραση! Μπροστά σε άλλες σειρά του ίδιου είδους όπως το American horror story, The walking dead, Supernatural, The Vampire Diaries, From Dusk Till Dawn, The Strain κτλ το Penny Dreadful καταφέρνει να φέρει κάτι καινούριο και να ξεχωρίσει. Βρώμικο, φρικιαστικό, σκοτεινό ότι πιο ωμό έχουμε δει.  

4. Το σύνολου του Cast.
 

Το μεγάλο συν της σειράς είναι το φοβερό καστ που το πλαισιώνει! Από τους κομπάρσους μέχρι τους πρωταγωνιστικούς ρόλους όλοι αποδίδουν τους ρόλους τους με συγκλονιστικές ερμηνείες. Η χημεία μεταξύ όλων των πρωταγωνιστών είναι καθηλωτική σου δίνει την αίσθηση πως όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους εδώ και χρόνια. 

3. Ατμόσφαιρα/Σκηνοθεσία/Φωτογραφία.


Σε κάθε σκηνή, κάθε εικόνα βγάζει κινηματογραφική αίσθηση! Τα πλάνα του Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα και η φωτογραφία της σειράς δεν σου αφήνουν περιθώρια να μην μαγευτείς. Στο τέλος κάθε 50 λεπτου επεισοδίου(Και ιδιαίτερα του 5ο με την backstory ιστορία της Μίνας και της Βανέσσας) μπορείς να δηλώσεις περήφανα πως είδες μια μίνι ταινία! 

2. Λογοτεχνική θρύλοι.

 

Η σειρά έχει καταφέρει να δώσει νέα πνοή και ζωή σε φανταστικούς χαρακτήρες κλασσικών βιβλίων. Βλέπουμε τον Dr. Victor Frankenstein λογοτεχνικό ήρωα της Mary Shelly’s ως έναν παθιασμένο νεαρό που η μελέτη της επιστήμης του είναι η ενδιάμεση κατάσταση της ζωής και του θανάτου. Εθισμένος σε διάφορες ναρκωτικές ουσίες από άρρωστο παιδί ακόμα. Βλέπουμε την Mina Harker του Bram Stoker’s που καταδιώκεται από έναν δράκουλα. Τέλος ο νάρκισσος του Oscar Wilde ο Dorian Gray ίσως ο πιο μυστηριώδης χαρακτήρας μέχρι στιγμής.

1. H φανταστική Eva Green/Vanessa Ives.


Μπορεί σαν ηθοποιός να ακούγετε κυρίως για την φινέτσα της και την ομορφιά της αλλά μέσα από το Penny Dreadful απέδειξε και πόσο τεράστιο ταλέντο είναι. Καθολη την διάρκεια της σεζόν έδωσε αξέχαστες στιγμές και ερμηνείες με πιο συγκλονιστικές αυτές στα επεισόδια "Possessed" και ''Closer Than Sisters''. Αξίζει σίγουρα κάποιο βραβείο Emmy. Όσο για τον χαρακτήρα της Vanessa Ives ο Dorian Grey μας λέει ''ότι είναι το πιο μυστηριώδης πράγμα σε όλο το Λονδίνο'' ένας ρεαλιστικός αλλά ταυτόχρονα και βαθιά φανταστικός χαρακτήρας που κυνηγιέται στην κυριολεξία από τους δικούς της δαίμονες. Έχει βαθιά διδακτή και πιστέψει στην καθολική διδασκαλία αλλά ταυτόχρονα είναι πλήρως σεξουαλικά απελευθερωμένη. Έχει κυνηγώ τον διάβολο μέσα της αλλά και την δύναμη της ελευθερίας... Ποια είναι πραγματικά; Ελπίζουμε να το μάθουμε στις επόμενες σεζόν! 





You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Και την είχα ξεχάσει αυτή τη σειρά! Θα τη δω άμεσα :D Αυτή και το The Office έχω να τσεκάρω αυτό το μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω δεν θα σε απογοητεύσει ;) Ιδιαίτερη και ξεχωριστή σειρά!

      Διαγραφή

Popular Posts