THE WITCHER • REVIEW!

Δεκεμβρίου 24, 2019


Η πολυαναμενόμενη σειρά της χρονιάς μόλις έγινε διαθέσιμη από το Netflix με πολλούς από εμάς να τρέχουμε αγωνιωδώς να την δούμε κατευθείαν. Οχτώ γεμάτα επεισόδια που βασίζονται στα βιβλία φαντασίας του Πολωνού Andrzej Sapkowski που έχουν κάνει τεράστια διεθνή επιτυχία, και ενέπνευσε τα γνωστά βιντεοπαιχνίδια του playstation με τον ομονημο τίτλο. Η παρόν κριτική δεν εμπεριέχει καθόλου spoilers για τα επεισόδια της σειράς. 

Η ιστορία βρίσκεται σε ένα Μεσαιωνικού περιβάλλον κόσμο που εμπεριέχει στοιχεία φαντασίας. Εμείς ακολουθούμε τον Γκέραλ από την Ρίβια έναν μεταλλαγμένο γητευτή τεράτων που τα βάζει με διάφορα πλάσματα όπως βρικόλακες, μάγισσες, λάμιες, Τζίνια, ξοτικά και μαγεμένες πριγκίπισσες. Το πεπρωμένο του όμως τον φέρνει κοντά σε μια παντοδύναμη μάγισσα την Γενεφερ αλλά και το κορίτσι του δάσους την Κύρι. Τρεις χαρακτήρες που θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα στον σκοτεινό και απάνθρωπο κόσμο της Ηπείρου, που τον μαστίζουν συνεχώς πόλεμοι. 


Προσωπικά τα βιβλία δεν τα έχω διαβάσει ενώ το παιχνίδι αν και δεν το έχω παίξει έχω δει αρκετές σκηνές του. Όποτε είχα μια μικρή αίσθηση των πραγμάτων αλλά σίγουρα όχι όσο η πλειοψηφία. Με τις αρχικές εικόνες να μην με έχουν εντυπωσιάσει, ήμουν από αυτούς που πίστευαν πως πιθανόν οδεύουμε προς μια αποτυχία. Στην συνέχεια έρχεται το τρέιλερ όπου εκεί οι προσδοκίες μου ξανά αναπτερώθηκαν ενώ όταν τελικά έφτασα στο σημείο να δω την σειρά, ένιωσα πλήρως χαρούμενη με το  αποτέλεσμα. Ειδικά ο Henry Cavill μας έβαλε όλους τα γυαλιά, και έκλεισε τα στόματα όσων έλεγαν ότι δεν κάνει γι'αυτό τον ρόλο. Μιας και το πήρε όλο πάνω του και δημιούργησε μια καταπληκτική φωνή και κινησιολογία σαν να ήταν από πάντα ο Geralt.

Όσο για το υπόλοιπο καστ και τις ερμηνείες. Η Yennefer (που περίμενα να την συμπαθήσω περισσότερο με αυτά που είχα ακούσει 🙊) σίγουρα είναι αυτήν που κλέβει την παράσταση. Η Anya Chalota έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην απόδοση του χαρακτήρα. Την συμπονάς και την μισείς σχεδόν ταυτόχρονα.
Η Ciri ήταν αρκετά πιο άχρωμη ερμηνευτικά αλλά μου άρεσε πολύ το κομμάτι της ιστορίας της. Ο χαρακτήρας από την άλλη που με εξέπληξε ήταν ο Jaskier, μιας και δίνει την δική του χιουμοριστική και ανάλαφρη νότα στην ιστορία. Με το τραγούδι να γίνεται ήδη σουξέ 😋
Σε γενικά πλαίσια είμαι πολύ ευχαριστημένη από αυτό το κομμάτι της σειράς. 


Ένα ακόμη σημαντικό σημείο είναι αυτό των CGI. Πιστεύω πως εδώ το budget δεν ήταν και τόσο μεγάλο. Κάποια σημεία μου άρεσαν πάρα πολύ κάποια νομίζω φαινόντουσαν πιο φθηνά από όσο θα περίμενα τουλάχιστον εγώ. Σε γενικό πλαίσιο μου θύμιζαν περισσότερο βιντεοπαιχνίδι, παρά τηλεοπτική σειρά. Θα ήθελα κάτι καλύτερο και πιο εντυπωσιακό εδώ, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της σειράς βασίζεται εξολοκλήρου πάνω σε αυτό. Σίγουρα όμως πιστεύω, καθώς η σειρά θα γίνεται πιο αναγνωρίσιμη το Netflix, θα δώσει περισσότερα χρήματα για την βελτίωση της.


Τώρα αν πολύ από εσάς περιμένετε να δείτε το επόμενο Game of Thrones ίσως και να απογοητευτειτε και αυτό γιατί το Witcher είναι ένα πολύ πιο καθαρόαιμο Fantasy, που δεν θα βρεις πολιτικά παιχνίδια, βαθυστόχαστες συζητήσεις, πισώπλατα μαχαιρώματα αλλά αντίθετα επικεντρώνεται πιο πολύ στην δράση, έχει ένα πιο παραμυθικό χαρακτήρα με σλαβικές επιρροές, και αν έπρεπε αναγκαστικά να το συγκρίνω με κάποιο άλλο του είδους του, πιστεύω φέρνει πιο πολύ στο Lord of the Rings.

Για το  τέλος άφησα ένα κομμάτι που θέλω να συζητήσω πιο εξωχινιστικά γιατί θεωρώ πως είναι το πιο μελανό σημείο.  Και δεν είναι άλλο από αυτό των timelines. Μιας και πηγαίνουμε πολλές φορές μπρος πίσω στο χρόνο, σε διαφορετικές τοποθεσίες και περιόδους. Προσωπικά πήρα χαμπάρι ότι γίνεται αυτό το πίσω μπρος κοντά στο τρίτο επεισόδιο, όπου και ανατινάχτηκε το μυαλό μου γιατί συνειδητοποίησα ότι δεν εχω καταλάβει απόλυτος τίποτα για τις χρονικές περιόδους 😂
Πιστεύω ότι το θέμα αυτό, θα το αντιμετωπίσουνε κυρίως τα άτομα που δεν έχουν καμία επαφή ούτε με τα βιβλία, ούτε με τα βίντεοπαιχνίδια. 
Φυσικά στην πορεία και καθώς οδεύουμε προς το τελος αρχίσει αυτό να γίνεται πιο αντιληπτό με αποτέλεσμα να μπορέσω να τα βάλω όλα σε σωστή σειρά. 
Αλλά θεωρώ πως η πλειοψηφία του  απλού κόσμου που δεν είναι φανς, δεν  θα είναι τόσο δεκτικοί σε αυτό,  όποτε έπρεπε ίσως με κάποια ημερομηνία ή με κάτι να μας ξεχωρίζουν τις περιόδους που βρίσκεται η κάθε σκηνή.  Εκτός και αν έγινε επίτηδες και για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό που δεν γνωρίζω. 

Σε γενικά πλαίσια το The Witcher ήταν μια φοβερά απολαυστική σειρά, με ταιριαστό καστ, με ένα σενάριο που σέβεται τον δημιουργό των βιβλίων, με επική μουσική υπόκρουση, γεμάτο φαντασία, αγωνία και σκηνές μάχης, που έχει όμως περιθώρια για αρκετή βελτίωση ακόμα!

➡️ Τα τρία πρώτα βιβλία της σειράς κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Selini 

➡️ Η τηλεοπτική σειρά έχει βγει από την διαδικτυακή πλατφόρμα του Netflix ως original παραγωγή του. 






You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts