ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΕΣ - SABAA TAHIR

Δεκεμβρίου 09, 2019


“You are an ember in the ashes. 
You will spark and burn, ravage and destroy. 
You cannot change it. You cannot stop it.”


Το An Ember in the Ashes είναι από τα βιβλία που είχα καιρό στην λίστα μου αλλά για κάποιο λόγο που ποτέ δεν επέλεγα να διαβάσω. Μέτα την προτροπή της καλής μου φίλης Μαρίας, αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία στην συγκεκριμένη ya fantasy σειρά, που φέρει μεγάλης αναγνωρισημόρητας και δεν το μετανιώνω πραγματικά καθόλου! 

Στο πρώτο αυτό βιβλίο  της σειράς που έχει τον τίτλο Φωτιά και Στάχτες βρισκόμαστε σε ένα βίαιο και κατεστραμμένο κόσμο κάτω από την διοίκηση μιας αυτοκρατορίας στην οποίο ζει η Λάια που ανήκει στην κατώτερη φυλή τους Σπουδαστές, εκεί βρίσκεται και ο Ελίας από την αντίθετη όμως πλευρά, ως στρατιωτικός της ακαδημίας του Μαυρόλοφου. Αν και οι τάξεις τους είναι τόσο διαφορετικές και οι δυο νιώθουν χαμένοι και αναζητούν την ελευθερία τους. Όταν όμως μια τραγική νύχτα οι παππούδες της Λάια σκοτώνονται μπροστά στα μάτια της και ο αδερφός της συλλαμβάνεται ως προδότης η απελπισία της μεγαλώνει, έτσι βρίσκει την αντίσταση μια επαναστατική οργάνωση και από εκεί φεύγει με μια αποστολή, να υποδυθεί την σκλάβα στον Μαυρόλοφο με αποτέλεσμα να κατασκοπεύει τα μυστικά της μεγάλης διοικήτρια και μητέρας του Ελία. Αυτό θα φέρει τους δυο ήρωες κοντά και οι συνέπειες θα είναι τεράστιες.



Ο κόσμος που έχει φτιάξει η Sabaa Tahir είναι ιδιαίτερος και θυμίζει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με στοιχεία Ανατολής και Βυζαντίου. Οι Στρατιωτική ένας λαός πολεμοχαρής και απόμακρος με την βοήθεια σκοτεινών δυνάμεων καταφέρνει να καταλάβει πολλά μέρη του γνωστού τότε κόσμου. Ανάμεσά σε αυτά βρίσκονται και τα εδάφη που κατοικούσαν οι Σπουδαστές ένας λαός που στο παρελθόν είχε ζήσει μεγάλες δόξες και μόρφωση. Η δύναμη των Στρατιωτικών είναι οι Κρύπτοι επιλεγμένα παιδιά που από μικρή ηλικία ζουν κάτω από ένα πολεμικό καθεστώς που τους μαθαίνει να γίνονται απάνθρωποι, αδιάλλακτοι, αήττητοι μαχητές. Είναι τεράστια τιμή να είσαι Κρυπτός αλλά ο Ελίας που εκπαιδεύεται ως ένας δεν το βλέπει έτσι. 

Οι σπουδαστές από την άλλη ζουν κάτω από την φτώχια και την βρώμα η παλιά τους αίγλη έχει χαθεί. Από τους κατακτημένους λαούς είναι αυτός που βρίσκεται στην χειρότερη μοίρα. Πλέον τα παιδιά τους δεν επιτρέπεται να μάθουν να μετρούν και να διαβάζουν ενώ οι δουλειές τους περιορίζονται σε χειρωνακτικές εργασίες ενώ πολλοί καταλήγουν ως σκλάβοι σε κάποια άλλη φατρία. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η αντίσταση μια οργάνωση που προσπαθεί να αποδυναμώσει τους Στρατιωτικούς και να δώσει στους Σπουδαστές λίγη από την ελευθερία που έχουν χάσει. Δεν καταφέρνουν και πολλά όμως, αφού οι διαφωνίες και οι αντιδικίες τους, τους έχουν χωρίσει σε δυο υπό ομάδες. 

Στο βιβλίο διαβάζουμε εναλλάξ και την πλευρά της Λάια και του Ελίας κάτι που δίνει μεγάλη ώθηση στην ιστορία αφού έτσι μπορείς να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και για τον κόσμο αλλά και για την πλοκή. Ενώ το ότι βλέπουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους μας κάνει να δεθούμε ακόμα πιο έντονα και με τους δυο χαρακτήρες! 



Η Λάια ξεκινάει ως ένα ήσυχο, ντροπαλό κορίτσι που πάντα ένιωθε μειονεκτικά σε σχέση με τα άλλα μέλη της οικογένειας της. Προσπαθεί να βρει το θάρρος να σώσει τον αδερφό της και για πρώτη φορά στην ζωή της να βοηθήσει αυτήν κάποιον και όχι κάποιος άλλος αυτήν. Μου άρεσε πολύ ο χαρακτήρας της γιατί χτίστηκε σταδιακά, είχε κλιμάκωση και εξέλιξη συνεχώς αλλά με αργό και αληθοφανή τρόπο που ταίριαζε με τα γεγονότα του βιβλίου ενώ στο τέλος με έκανε σχεδόν περήφανη με τις επιλογές και τις ενέργειες της. 

Ο γοητευτικός Ελίας ήταν ένας εξίσου καλογραμμένος χαρακτήρας. Ήταν δυναμικός παρόλου που είχε θυσιάσει ήδη πολλά πράγματα στην ζωή του και πάλευε να επιβιώσει σε μια σχολή που η βια είναι ένα καθημερινό φαινόμενο κάτι όμως που δεν τον άλλαξε και παρέμεινε μέσα του, ευγενικός και καλόψυχος. Είναι πάντα δίπλα στους φίλους του, έχει εν συναίσθηση τι γίνεται γύρω του και πως ζουν οι άλλοι λαοί και γενικά σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Κρύπτους είχε τις δικές του αντιλήψεις για τον κόσμο και την αυτοκρατορία που δεν φοβόταν να τις πει και δυνατά. 



Πολύ ενδιαφέρον όμως επιδεικνύουν και οι υπόλοιποι χαρακτήρες της σειράς! Η Ελένα είναι λατρεία, την αγάπησα από την πρώτη στιγμή και θέλω πολύ να δω πως θα εξελιχθεί ο χαρακτήρας της παρακάτω. Ο Κάιν πιστεύω πως είναι αυτός με το μεγαλύτερο μυστήριο, αφού καίγομαι πραγματικά να μάθω τι συμβαίνει μαζί του και με όλο του το είδος. Ο Κίναν από την άλλη είναι ένας γλύκας ενώ η διοικήτρια είναι η απόλυτη κακιά! 

Η αγωνία χτυπάει κόκκινο και δεν σταματάει από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία, με αποτέλεσμα να μην βαρεθείς ούτε στιγμή! Ο Ελίας με την Ελένα περνάνε τέσσερις δοκιμασίες για την ανάδειξη του νέου αυτοκράτορα που κόβουν την ανάσα. 
Την πρώτη την λάτρεψα ενώ η δεύτερη και η τρίτη με πόνεσαν πολύ. Την τελευταία δεν θα την σχολιάσω γιατί ήταν μια παρωδία χωρίς νόημα, αλλά ίσως μας εξηγηθεί καλύτερα στην συνέχεια των βιβλίων. Γενικά ένιωθα κατά την διάρκεια της ανάγνωσης ότι η Sabaa Tahir έχει πάρει ότι πιο ενδιαφέρον και καλό υπήρχε μέσα σε άλλα fantasy ή dystopian βιβλία και τα έχει ενσωμάτωση στην ιστορία της. Κάτι που δεν είναι πρωτότυπο και ίσως θετικό αλλά το έχει κάνει με ένα πολύ ισορροπημένο τρόπο και βάζοντας μέσα κάποιες προσωπικές της πινελιές που το έκαναν στο τέλος γοητευτικό. 



Ένα στοιχείο από την άλλη που δεν μου άρεσε τόσο αν και ήταν καλογραμμένο και έβγαζε και νόημα όπως μας δόθηκε ήταν το ερωτικό τετράγωνο - ναι παρακαλώ τετράγωνο! Προσωπικά με έχει κουράσει αφάνταστα να διαβάζω σε βιβλία για πολλαπλά ερωτικά ενδιαφέροντα ενώ θα μπορούσαν οι συγγραφείς να επικεντρωθούν σε ένα και να μας δώσουν κάτι το επικό. Εδώ δίνεται σε μικρές δώσεις και ως ένα σημείο πιστεύω ότι το έκανε η Sabaa Tahir για να μας δείξει τους δυο κόσμους. Δηλαδή η Λάια βλέπει στον Κινάν έναν άνθρωπο δικό της, του λαού της όπου νιώθει ασφάλεια και στοργικότητα αυτό το κομμάτι για τον Ελίας είναι η Ελένα η κολλητή του φίλη από μικρά παιδιά, το στήριγμα του, ο κόσμος του. Αντίθετα η Λάια είναι κάτι το εξωτικό, το καινούργιο και αντίστοιχα ο Ελίας για αυτήν είναι το απαγορευμένο, το πάθος. Είναι οι δυο αντιθέσεις ουσιαστικά και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα και τις ταξικές διαφορές. Ελπίζω όμως να μην αναλωθούμε και στα άλλα τρία βιβλία πάνω σε αυτό! 😅

Το Φωτιά και Στάχτες είναι ένα βιβλίο που θα βρείτε τα πάντα! Υποψήφιους μονομάχους, επαναστάτες, σκλάβους, τζίνια, δαίμονες, γρίφους, προδότες, φιλίες, έρωτες, θάνατοι, βία, αρχαίους πολιτισμούς και σε συνδυασμό με την καταιγιστική του πλοκή δεν θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας! Αν το προτείνω; Ναι ανεπιφύλαχτα! 



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 



You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts