Lets talk about: Stephen King!

Σεπτεμβρίου 26, 2019


Ο Stephen King γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πόρτλαντ του Μέιν ένα μέρος που θα παίξει μετέπειτα μεγάλο ρόλο στα έργα του. Το 1974 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο και μέχρι σήμερα μετράει πάνω από 40 μυθιστορήματα και 200 διηγήματα! Έχει βραβευτεί επανειλημμένα με το διεθνές βραβείο φαντασίας και τρόμου. Ενώ πολλά βιβλία του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση άλλα με εξαιρετική επιτυχία και άλλα με όχι και τόση. 

Λόγου του μεγάλου όγκου, του έργου του πολλές φορές είναι δύσκολο να αποφασίσεις με ποια σειρά να ξεκινήσεις να διαβάζεις τα βιβλία του. 
Προσωπικά θα πρότεινα τρεις πρώτους. Η να ξεκινήσει κάποιος με την χρονολογική σειρά που έχουν εκδοθεί τα βιβλία του, ή με τα ποιο κλασσικά και διάσημα του, ή με το είδος που προτιμάς πιο πολύ δηλαδή fantasy, horror, crime κτλπ! Παρακάτω θα σας προτείνω μερικά βιβλία του χωρισμένα σε διαφορετικές ζώνες και ελπίζω να σας βοηθήσω! 


Fantasy
Σχεδόν σε όλα τα βιβλία και τις νουβέλες που έχει γράψει ο Stephen King υπάρχουν στοιχεία φαντασίας και παρά φυσικά. Εδώ έχουμε όμως τρία καθαρά epic fantasy. To πρώτο είναι η σειρά Μαύρος Πύργος που αποτελείται από εφτά συνολικά βιβλία και ακολουθεί τον ξακουστό πιστολέρο στο ταξίδι του να βρει τον μαύρο πύργο και να νικήσει τον μαυροντυμένο άνδρα. Στην συνέχεια υπάρχει το The Stand (Tο Κοράκι). Ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία του συγγραφέα 1.200 σελίδων και μια επική μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό. Τέλος έχουμε το The Talisman στα ελληνικά Το φυλαχτό. Ένα μικρό παιδί θα ταξιδέψει σε ένα μακρινό παράλληλο κόσμο όπου εκεί θα γνωρίσει διαφορετικά πλάσματα και κινδύνους με αποστολή του να βρει το μαγικό φυλαχτό που θα σώσει την μητέρα του. 

Short stories
O Stephen King έχει εκδώσει άπειρα διηγήματα άλλα μεμονωμένα και άλλα μέσα σε συλλογές. Αν σας αρέσει να διαβάζεται πιο μικρές ιστορίες τρόμου με cult και paranormal vibes τότε αυτές οι τρεις ανθολογίες που έχουν εκδοθεί και στα ελληνικά είναι ότι πρέπει για εσάς. Έχουμε την Νυχτερινή Βάρδια, Την ομίχλη και άλλες ιστορίες και τέλος εφιάλτες και ονειρότοποι

Horror/Supernatural
Tα συγκεκριμένα βιβλία είναι από τα πιο γνωστά του συγγραφέα και σίγουρα θα τα έχετε ακούσει! Προσωπικά θεωρώ πως είναι και από τα πιο τρομαχτικά του. Αφού έχουμε τον creepy Pennywise στο Αυτό, τους βρικόλακες του Σάλεμς Λοτ αλλά και τα ζόμπι στο Νεκροταφείο ζώων

Thriller/Paranormal
Έπειτα έχουμε τρία πιο ψυχολογικά θρίλερ με κάποια παρά φυσικά στοιχεία πάλι. Η Πύρινη Οργή είναι από τα πρώτα βιβλία που έγραψε και έκδωσε ο συγγραφέας και έχει να κάνει με τον Άντι και την Βίκυ όπου μετά από κάποια πειράματα αποκτούν δυνάμεις, όταν φέρουν όμως στο κόσμο το κοριτσάκι τους καταλαβαίνουν τις επιπτώσεις των πράξεων τους, αφού οι μυστικές υπηρεσίες τους κυνηγούν. 
H Λάμψη είναι από τα πρώτα βιβλία που σου έρχονται στο μυαλό όταν μιλάς για τον Stephen King, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για την πλοκή γιατί πιστεύω όλοι την ξέρουμε πάνω κάτω. Σίγουρα πάντως είναι από τα πιο γρήγορα βιβλία του σε θέμα πλοκής και αγωνίας. 
Τέλος έχουμε το Μίζερι που αν και δεν το έχω διαβάσει ακόμα θεωρείται από τα κορυφαία του. Έχει να κάνει με τον Πολ που είναι συγγραφέας και μόλις ολοκλήρωσε το τελευταίο βιβλίο μιας μακροχρόνιας σειράς του. Η Άννι είναι φανατική αναγνώστρια που μόλις διαβάζει το τέλος, απογοητεύεται οικτρά και μέσα στην δυσαρέσκιά της φτάνει στα άκρα. 

First/Classic
Εδώ έχουμε κάποια βιβλία από τα πολύ πρώτα του συγγραφέα. Που θεωρούνται και κλασσικά στο είδος τους ποια. Η Κάρυ υπάρχει σήμερα χάρις την γυναίκα του Stephen King που το μάζεψε από τα σκουπίδια του και τον έπεισε να το εκδώσει. Ενώ παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα προσωπικά αγαπημένα μου. Η Νεκρή ζώνη είναι ίσως το λιγότερο γνωστό της λίστας και όχι με την πιο πρωτότυπη ιδέα αλλά από τα πιο αγωνιώδης και καλογραμμένα του. To Cujo βασίζεται σε μια πραγματική εμπειρία του συγγραφέα που τον ενέπνευσε να γράψει το βιβλίο κάτι που το κάνει ακόμα πιο τρομαχτικό. 

Social novels
Εδώ έχουμε μια διαφορετική κατηγορία με βιβλία πιο κοινωνικού περιεχομένου. Που έχουν υπάρξει και πολύ καλές κινηματογραφικές μεταφορές ίσως ακόμα πιο πετυχημένες από τα ίδια τα βιβλία. Όλοι ξέρουμε το πράσινο μίλι, Την τελευταία έξοδο της Ρίτα Χειγουορθ, το Στάσου πλάι μου. Τέλος υπάρχει και η Εξύψωση που είναι πολύ πρόσφατο αφού εκδόθηκε μόλις πέρσι. 
Τα συγκεκριμένα βιβλία μιλάνε για την παιδική αθωότητα, τις τροφικές διαταραχές, τον ρατσισμό, το σωφρονιστικό σύστημα της Αμερικής κτλπ. 

Personal Favorite
Εδώ έχω τρία καθαρά δικά μου αγαπημένα που δεν είναι και τόσο γνωστά και ίσως να μην έχουν πάρει και τις αναμενόμενες κριτικές σε σχέση με άλλα του συγγραφέα. Το Rose Madder είναι η ιστορία μας κακοποιημένης γυναίκας που αποφασίζει να πάρει την ζωή της στα χέρια της και να ξεφύγει από την τρέλα του σπιτιού της. Καθώς ο άνδρας της την καταδιώκει βρίσκει ένα πίνακα που αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο απλός. Στο Bag of Bones(Σάκος με κόκαλα) γνωρίζουμε έναν συγγραφέα όπου μετά τον θάνατο της γυναίκα του αποφασίζει να μετακομίσει στο εξοχικό τους, εκεί θα αρχίσει να βλέπει διάφορα ανεξήγητα φαινόμενα. Έπειτα έχουμε το Needful Things(Αιχμηρά αντικείμενα) ένα μαγαζί που πουλάει διάφορα άχρηστα φαινομενικά πράγματα αλλά πολύ σημαντικά για τους αγοραστές του. Tέλος 

00s onwards
Για όσους θα ήθελαν να διαβάσουν κάτι από την πιο νέα βιβλιογραφεία του συγγραφέα και να μην πάνε πίσω σε βιβλία 25-30χρόνων θα βρείτε πολλά που έχουν εκδοθεί από το 2000 και μετά. Το πιο ξακουστό του (Που υπάρχει και σε τηλεοπτική σειρά με τον εξαιρετικό James Franco) είναι το 11/22/63 όπου ο Τζέικ θα πάει πίσω στο χρόνο για να σώσει τον Κένεντι από τον θάνατο του. Έπειτα υπάρχει η Αναβίωση ένα βιβλίο που μιλάει έντονα για τον εθισμό στα ναρκωτικά, την πίστη και την θρησκεία, ενώ είχε σίγουρα από τα πιο creepy και ανατριχιαστικά τέλη που έχω διαβάσει ποτέ! 
Τέλος υπάρχει το Mr.Mercedes(που είναι τριλογία) και έχει εντελώς άλλο ύφος από τα προηγούμενα βιβλία του. Είναι ένα καθαρά αστυνομικό μυθιστόρημα που ακολουθεί ένα συγκεκριμένο ντετέκτιβ την ζωή και την υπόθεση που προσπαθεί να διαλευκάνει.   

Non-recommendation
Όταν είσαι τόσα πολλά χρόνια συγγραφέας και έχεις εκδόσεις τόσα πολλά βιβλία το σίγουρο είναι πως δεν θα είναι όλα του ίδιου επιπέδου. Και επειδή δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα θα ακούσετε διαφορετικές απόψεις για το ποια είναι τα χειρότερα του ή τα καλύτερα του. Εδώ σας έχω κάποια που αν είστε στην αρχή του ταξιδιού σας με τον Stephen King εγώ προσωπικά δεν θα σας τα πρότεινα με τίποτα, για να είναι μια από τις πρώτες σας επαφές. Πρώτο είναι το Παιδί από το Κολοράντο που είναι βασικά ένα βιβλίο από εκείνα που απορείς γιατί έφτασαν ως το σημείο να εκδοθούν και αν δεν είχε πάνω το όνομα του Stephen King δεν θα μιλούσαμε σίγουρα γιαυτό σήμερα. Στην συνέχεια έχουμε την Μπιουικ 8 ένα ακόμη πολύ μέτριο βιβλίο που δεν θα χάνατε κάτι αν δεν το διαβάζατε ποτέ. Τέλος έχω την Ιστορία της Λίσι που θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερο από τα προηγούμενα δύο αλλά σε σύγκριση με άλλα του συγγραφέα όχι άξιο ιδιαίτερης αναφοράς. 

  • Και κάπως έτσι φτάνουμε στο τέλος αυτής της ανάρτησης ελπίζω να βοήθησα αρκετά! Να ξέρετε ότι σχεδόν όλα τα βιβλία που ανέφερα μπορείτε να τα βρείτε και στα Ελληνικά κανονικά. Τα δικαιώματα τα έχουν οι Eκδόσεις Κλειδάριθμος όπου ήδη έχουν κάνει πολλές επανεκδόσεις παλιών βιβλίων αλλά και άλλων που δεν είχαμε ξανά δει στα Ελληνικά. Και με το καιρό θα τα βγάλουν όλα!


  • Φυσικά πολλά κυκλοφορούν ακόμα από τις Εκδόσεις Bell όπως η σειρά Μαύρος Πύργος κτλπ σε περιορισμένο βαθμό όμως. Επίσης εδώ να σημειώσω ότι υπάρχουν κάποιες συνδέσεις μεταξύ των βιβλίων του επειδή πολλά παίρνουν μέρος στην ίδια τοποθεσία και κόσμο. Κυρίως με την σειρά Μαύρο Πύργο οπότε αν έχετε σκοπό να διαβάσετε και αυτήν και τα standalone βιβλία του καλό θα ήταν να ψάξετε πιο πριν την σειρά που θα ήταν προτιμότερο να διαβαστούν! 


  • Προσωπικά θέλω πολύ να διαβάσω κάποια για πρώτη φορά όπως το Under the Dome(Ο Θόλος), Sleeping Beauty(Ωραίες Κοιμωμένες), The Bazaar of Bad Dreams(Το παζάρι των κακών ονείρων), Dark Half(Σκοτεινό μισό), The Langoliers(Νυχτερινή Πτήση 29), The Girl Who Loved Tom Gordon, The Long Walk και Misery! Nα έχετε μια υπέροχη μέρα τα λέμε σε επόμενη ανάρτηση! 









You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts