All the Bright Places - Jennifer Niven

Απριλίου 28, 2015


Το All the Bright Places στην περιγραφή του λέει πως είναι ένα βιβλίο για όλους τους φανς του The Fault in Our Stars και το Eleanor & Park. Προσωπικά δεν έχω διαβάσει κανένα από τα παραπάνω αλλά μπορώ να πω με σιγουριά πως αν τα απολαύσατε και σας αρέσουν οι young adult ιστορίες για την αγάπη, την απώλεια και την ζωή τότε αυτό το βιβλίο είναι για σας! 

Έχουν περάσει πολλές μέρες από όταν ολοκλήρωσα την ανάγνωση του All the Bright Places αλλά ακόμα δεν είμαι σίγουρη πως θα γράψω αυτήν την κριτική. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το τέλος αυτού του βιβλίου, το μόνο που ουσιαστικά θέλω να συζητήσω. Σε πολλά βιβλία ξέρουμε εξαρχής που θα καταλήξει η ιστορία, ουσιαστικά είναι ένας μονόδρομος που πρέπει να διαβούμε. Υπάρχουν όμως και βιβλία που χάρης την σύνδεσης που έχουμε με τους χαρακτήρες τους και την πολύ καλά καθορισμένη πορεία τους, βαθιά μέσα μας θέλουμε να γίνει ένα θαύμα και να τους σώσουμε όλους από τα επακόλουθα γεγονότα. Και ακριβώς αυτό μας κάνει το All the Bright Places. 

Στο βιβλίο βλέπουμε την ιστορία της Violet που βρίσκεται στην τελευταία τάξη του λυκείου και ζει σε μια μικρή πόλη της Indiana. Έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που γυρνούσε με την αδερφή της σπίτι μετά από ένα σχολικό party και ένα αυτοκινητικό δυστύχημα πήρε την ζωή της Eleanor μακριά. Η Violet που ήταν μια δημοφιλής μαζορέτα και καλή μαθήτρια, θα αφήσει τα πάντα πίσω της, δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί ξανά στην ζωή της. Μένει αδρανής, χωρίς καμιά προσπάθεια με μόνη της παρηγοριά το ημερολόγιο της. Μέχρι την ημέρα που θα γνωρίσει τον Finch στο καμπαναριό του σχολείου. 

Ο Finch είναι ένα παιδί που προέρχεται από μια βαθιά δυσλειτουργική οικογένεια. Είναι έξυπνος, μοναχικός και ευγενικός . Πάσχει όμως από ένα είδος ψυχιατρικής διαταραχής μανιο-κατάθλιψης που τον κάνει να «κοιμάται» για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενώ περνάει τις ώρες του με το να φαντασιώνεται τρόπους για να πεθάνει. 

Καθώς η ιστορία εξελίσσεται η Violet και ο Finch έρχονται πιο κοντά και καταλήγουν να γίνουν ένα υπέροχο ζευγάρι. Αποφασίζουν έτσι να κάνουν ένα ταξίδι γύρω από τα υπέροχα μέρη της πολιτείας της Indiana για να δουν τα καλύτερα αξιοθέατα και να ζήσουν τις πιο αξέχαστες στιγμές του. Ο Finch δείχνει στην Violet το δρόμο να προχωρήσει και να πολεμήσει τους φόβους της και η Violet δίνει στο Finch ένα λόγο να μείνει στην ζωή λίγο ακόμα, να γράψει τραγούδια, να γελάσει, να ζήσει τον έρωτα. 

Εξαιρετικά καλογραμμένο μια ευφυής ιστορία και ταυτόχρονα συναισθηματική που δεν πέφτει όμως στο μονοπάτι του δράματος και της υπερβολής καταφέρνει να είναι γλυκό και εντελώς αληθινό. Η Violet και ο Finch θα σου δώσουν τροφοί για χιλιάδες σκέψεις. Αυτοί οι δύο ταραγμένοι ψυχικά έφηβη είναι στο τέλος όμως κάτι πολύ περισσότερο από δύο σκέψεις και λίγες αράδες. Γίνονται πραγματικοί! Ο Πόνος και η απόγνωση τους μεταφέρονται κατευθείαν στον αναγνώστη αλλά και στις γεμάτες στιγμές γέλιου και χαράς το στήθος σου φουσκώνει από ευτυχία! Πρέπει να κλείσεις αυτό το βιβλίο για να αναρωτηθείς το πόσο βαθιές είναι τελικά οι επιπτώσεις του bullying, τι κάνουν και πως τελικά ενεργούν οι ενήλικοι όταν τα παιδιά τους περνάν από σχολικό εκφοβισμό ή κατάθλιψη. Μέχρι τότε το μόνο που γυρνάει στο μυαλό σου είναι είναι αν θα τα καταφέρουν οι δύο μας ήρωες, αν η Violet βρει την ευτυχία της και ο Finch παραμείνει ξύπνιος. 

Η Jinnifer Niven έχει μια όμορφη λυρική γραφή και μια ζωγραφικότητα στις εικόνες και στις περιγραφές της. Δεν φοβάται και καταπιάνεται με ένα πολύ λεπτό θέμα την κατάθλιψη και το ακριβώς επόμενο που συνεπάγεται με αυτήν την αυτοκτονία, ίσως το μεγαλύτερο ψυχικό πρόβλημα υγείας που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ο Δυτικός κόσμος. 

Παρά τον θετικό τίτλο στο βιβλίο υπάρχει πολύς πόνος και ταλαιπωρία για τους ήρωες αλλά και ίδιους τους αναγνώστες. 
Είχα να κλάψω τόσο πολύ, εδώ και καιρό... Έτσι αν δεν είστε σε θέση και σε διάθεση για κάτι τέτοιο δεν θα σας πρότεινα να το διαβάσετε. Το All the Bright Places θέλει την κατάλληλη στιγμή! 

Best Quotes:

--> You saved my life. Why couldn't I save yours?
--> It's my experience that people are a lot more sympathetic if they can see you hurting, and for the millionth time in my life I wish for measles or smallpox or some other easily understood disease just to make it easier on me and also on them.
--> The thing I realize is, that it's not what you take, it's what you leave.
--> You make me lovely, and it’s so lovely to be lovely to the one I love.
--> The thing is, there are good days and bad days. I feel almost guilty saying they aren't all bad
--> I am in pieces.

Βαθμολογία: 5/5 Αστέρια!







You Might Also Like

8 σχόλια

  1. Πανέμορφο review πραγματικά. Ειδικά αυτό: "Εξαιρετικά καλογραμμένο μια ευφυής ιστορία και ταυτόχρονα συναισθηματική που δεν πέφτει όμως στο μονοπάτι του δράματος και της υπερβολής καταφέρνει να είναι γλυκό και εντελώς αληθινό." Θέλω τόσο πολύ να το διαβάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ :D
      Να το διαβάσεις, αν και το τέλος είναι πραγματικά πολύ πικρό είναι μια υπέροχη ιστορία!

      Διαγραφή
  2. Καταπληκτικό Review. Πραγματικά με έκανες να θέλω να το πιάσω τώρα στα χέρια μου....
    Ελπίζω να μεταφραστεί στα Ελληνικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντίνα μου σ'ευχαριστώ! Το μάτι μου κάτι είδε και μάλλον θα το εκδώσουν. Το ελπίζω αξίζει να το δούμε και στα ελληνικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το διάβασα και εγώ και ήταν πραγματικά υπέροχο! Για κάποιο λόγο δεν έκλαψα καθόλου, ένιωθα μόνο μια αβάσταχτη λύπη και πόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καταλαβαίνω απόλυτα αυτο που λες ήταν τόσο πικρό το τέλος που ήταν σαν να σου τραβούσε την ψυχη....!

      Διαγραφή

Popular Posts