Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Brinda - Paulo Coelho


"How will I know who my Soulmate is?"

Στο βιβλίο παρακολουθούμε την νεαρή Μπρίντα στην αναζήτηση της να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα της για την ζωή. Ερωτήσεις που φαινομενικά φαίνονται απλές αλλά κρύβουν όλο το νόημα της ζωής. Πρώτο της σταθμός σε αυτήν την αναζήτηση ο Μεγάλος δάσκαλος της μαγείας που θα της δώσει το πρώτο και σημαντικότερο μάθημα την Σκοτεινή νύχτα. Στην πρώτη της αυτήν εμπειρία θα γεμίσει αμφιβολίες αλλά τελικά μέχρι το τέλος του μαθήματος θα μάθει την πρώτη επαφή με τον εαυτό της. 

"Από εδώ και μπρος λοιπόν, όταν θέλεις να μάθεις κάτι, να βουτάς μέσα του"

Στην βιβλίο δεν θα βρεις φανταχτερούς ήρωες ούτε μια ιστορία με καταιγιστικές εξελίξεις. Εκτός από την πρωταγωνίστρια μας υπάρχουν άλλοι τρεις χαρακτήρες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ζωής της. Ο Magus, η Wicca και ο Lorens. Τρεις τόση απλή χαρακτήρες που κατευθείαν μεταφέρουν μια άκρως βαθιά ρεαλιστικότητα. 

"Ένα λάθος ήταν αυτό που έθεσε τον κόσμο σε κίνηση." είπε ο δάσκαλος 
"Ποτέ να μην φοβάσαι να κάνεις λάθη."

Η Μπρίντα μυείται σιγά σιγά σε αυτόν τον κόσμο και έρχεται σε επαφή με μάγισσες, ταξίδια στο χρόνο, μαθήματα ταρώ,  σαρκικές και πνευματικές εκστάσεις και τελικά φτάνει στο σημείο να μάθει τις δύο αυτές παραδόσεις της Σελήνης και του ήλιου. 

"Μόνο τώρα, που άλλαξε εξωτερικά, καταλάβαινε πόσο είχε αλλάξει και εσωτερικά."

Μέσα σε όλα αυτά τα μαθήματα το σημαντικότερο είναι η αναζήτηση κάθε ανθρώπου με το άλλο του μισό, το άλλο μας κομμάτι όπως το αναφέρει και στο βιβλίο μας. Γιατί μόνο αν καταλάβουμε το Άλλο κομμάτι μπορούμε να καταλάβουμε πως μεταδίδεται η γνώση στο πέρασμα του χρόνου. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα είδος μετανσάρκωσης, έτσι σε κάποιες μετανσαρκώσεις χωριζόμαστε, όπως τα κρύσταλλα και τα άστρα, όπως τα κύτταρα και τα φυτά και οι ψυχές μας χωρίζονται σε δύο διαφορετικά κομμάτια. Αυτό ονομάζεται Anima Mundi και κάθε φορά που χωριζόμαστε, ξανασυναντιόμαστε και αυτήν η νέα μας συνάντηση είναι η αγάπη γιατί η ψυχή μας όταν διαιρείται, χωρίζεται πάντα σ'ένα ανδρικό και σ'ένα γυναικείο κομμάτι. Και πως μπορούμε να το αναγνωρίσουμε το άλλο μας κομμάτι από την λάμψη των ματιών του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας. 

"Το άλλο κομμάτι σίγουρα θα βρεθεί στο δρόμο μας τουλάχιστον μια φορά σε κάθε ζωή. Ακόμα και αν είναι μονάχα για λίγες στιγμές. Γιατί οι στιγμές αυτές έχουν αγάπη τόσο έντονη, που δίνουν νόημα στο υπόλοιπο της ζωής μας."

Όπως μας αναφέρει ο Paulo Coelho η ιστορία είναι αληθινή, μιας φίλης του που του την διηγήθηκε και ο ίδιος την μετέτρεψε σε βιβλίο αλλάζοντας απλώς τα ονόματα. Ο αφηγητής είναι παρατηρητής της ιστορίας, παντογνώστης βάζοντας όμως μέσα πολλές φορές και δικές στου σκέψεις και πινελιές. 

"Θα σαι θυμάμαι για όλη μου την ζωή και θα με θυμάσαι κι εσύ. Έτσι όπως θα θυμόμαστε το απόγευμα, τη βροχή στα παράθυρα, τα πράγματα που θα έχουμε για πάντα γιατί δεν γίνεται να μας ανήκουν."

Λιτοί χαρακτήρες και περιγραφές σε συνδυασμό με στοιχεία θρησκευτικά και μυστικισμού όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει και στις προηγούμενες δουλείες του ο Paulo Coelho. Η ιστορία θεωρητικά είναι αρκετά απλή και πολλές φορές επαναλαμβανόμενη κάτι που μπορεί να αποδοθεί στο ότι ο συγγραφέας παραθέτει πραγματικά γεγονότα. Αλλά σίγουρα το Brinda είναι ένα εξαιρετικά ευκολοδιάβαστο βιβλίο με μερικά εξαιρετικά σημεία και στιχάκια σε πιο φιλοσοφικό επίπεδο. 

"Nothing in the world is ever completely wrong. Even a stopped clock is right twice a day."

More Quotes:

--> "Θα θυμάσαι πάντα ότι η αγάπη είναι ελευθερία"
--> "Να μην αφήσεις ποτέ τις αμφιβολίες να εμποδίσουν τις πράξεις σου. Να παίρνεις πάντα τις αποφάσεις που πρέπει να πάρεις, ακόμα και αν δεν έχεις καμιά εγγύηση ή βεβαιότητα πως κάνεις το σωστό. Κανείς δεν κάνει λάθη όταν πράττει αν παίρνοντας τις αποφάσεις του έχει πάντα το μυαλό του. Ο διάβολος βρίσκετε στις λεπτομέρειες."
--> "Τη στιγμή του οργασμού οι πέντε αισθήσεις χάνονται και εισέρχεται στον κόσμο της μαγείας. Δεν μπορείς πια να δεις, να ακούσεις, να γευτείς, να μυρίσεις, να νιώσεις τα δάχτυλα σου. Κατά τη διάρκεια εκείνων των ατέλειωτων δευτερολέπτων όλα εξαφανίζονται και σε καταλαμβάνει η έκσταση."
--> "Να μην ντρέπεσαι ποτέ." συνέχισε ο δάσκαλος "δέξου αυτό που σου προσφέρει η ζωή και προσπάθησε να πίνεις από τα ποτήρια που έχεις μπροστά σου. Πρέπει να πιεις απ'όλα τα κρασιά: από κάποια μόνο μια γουλιά, από άλλα το μπουκάλι ολόκληρο." "Πως θα το καταλάβω;" "Από την γεύση. Μονάχα όποιος έχει δοκιμάσει κακό κρασί μπορεί να ξεχωρίσει το καλό." 
--> Γιατί ήταν πιο απλή και τα απλά πράγματα μοιάζουν πιο περίπλοκα.
--> Η αγάπη δεν είχε ανάγκη από τέτοιες θυσίες. Η πραγματική αγάπη επέτρεπε στον καθένα να πάρει το δικό του δρόμο, ξέροντας ότι κάτι τέτοιο δε θα απομάκρυνε τα Κομμάτια το ένα από το άλλο...
--> "Τα συναισθήματα ανήκουν σ'ένα κόσμο που δεν γνωρίζω, σ'ένα κόσμο όμως όπου δεν υπάρχει χρόνος, ούτε χώρος, ούτε σύνορα."
--> Δεν της τα είχε πει γιατί ήταν σίγουρος πως τα ήξερε όλα και τον συγχωρούσε, γιατί ήταν ο μεγάλος έρωτας της, και οι μεγάλοι έρωτες είναι υπεράνω των πραγμάτων αυτού του κόσμου. 
--> "Όταν ήμαστε στο κρεβάτι με κάποιον, του δίνουμε την άδεια να επικοινωνήσει όχι μονάχα με το σώμα μας αλλά με ολόκληρη την προσωπικότητα μας. Επικοινωνούν οι καθαρές δυνάμεις της ζωής μας, ανεξάρτητα από εμάς, και τότε δεν μπορούμε να κρύψουμε ποιοι είμαστε."

Βαθμολογία: 3.5/5 Αστέρια!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΚΙΝΟΥΜΕΜΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ!

Όλοι μας κατά καιρούς θυμόμαστε τα αγαπημένα μας παιδικά κινούμενα σχέδια. Cartoon και anime που μας έκαναν να σηκωνόμαστε τα ξημερώματα του Σαββατοκύριακου και να μην ξεκολλάμε μπροστά από την τηλεόραση. Παρακάτω σύλλεξα μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά! 
Pokémon Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περιβόητο Πόκεμον; Ένα από τα πιο αγαπημένα anime της παιδική μου ηλικίας. Το κόλλημα που είχε ξεκινήσει πριν περίπου 15 χρόνια, μια σειρά με πάνω από 800 επεισόδια! Η σειρά ξεκινάει με τον Ash και την Misty που μέσα από ένα περιπετειώδης ταξίδι προσπαθούν να συλλέξουν τα καλύτερα Pokemon για να γίνουν οι μεγαλύτεροι εκπαιδευτές. 
Recess (Tο Διάλειμμα) Μια σχετικά πιο πρόσφατη σειρά. Γυρισμένη το 1997 της Disney που προβαλλόταν καθημερινά από την κρατική τηλεόραση! Ξεχωριστή, έξυπνη που κάθε παιδί θα ταυτιζόταν και θα αγαπούσε. Η σειρά περιστρεφόταν γύρω από τις σχολικές περιπέτειες μίας παρέας μαθητών, του Τι Τζέι και των φίλων του Βινς, Σπινέλι, Γκρέτσεν, Μάικυ και Γκας.
Candy Candy Ιαπωνικό Manga κινο…

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ Part 1

Σε μια εποχή που η Αμερικάνικη τηλεόραση διανύει την καλύτερη εποχή της και μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως συναγωνίζεται τον ίδιο της τον Κινηματογράφο μερικές φορές ξεπερνώντας τον, υπάρχει και η δική μας ξεχασμένη ήπειρος που μας έχει δώσει και εξακολουθεί να μας δίνει μερικά πολύ όμορφα και αξιόλογα διαμαντάκια, πολλά από τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν πολύ πιο ποιοτικά και γνήσια από πολλά αντίθετα εμπορικά Αμερικάνικα. Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις καλύτερες σειρές που έχουν αναδείξει πολλές από τις χώρες τις Ευρώπης. 

Σκανδιναβικές:  Αυτές οι κρύες, βόρειες χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τα πρωτεία σε ότι έχει σχέση με τις αστυνομικές ιστορίες. Αν αυτό θα είναι ταινία, ένα ακόμη πολύ επιτυχημένο βιβλίο ή μια τηλεοπτική σειρά δεν έχει σημασία, σημασία έχει πως οι άνθρωποι ξέρουν πραγματικά τι κάνουν πάνω σ'αυτό τον τομέα! 
Forbrydelsen Μια δανέζικη παραγωγή που μεταδίδεται σε πολλές χώρες έκανε ρεκόρ τηλεθέση με πάνω από 70% και έχει πάρει διθυραμβικές κριτικές …

Νεες Κυκλοφοριες Ιουλιου!

Από τις εκδόσεις Μάτι έρχεται η συνέχεια της πετυχημένης σειράς Ο οίκος των Κομαρρέ- Σάρκα και Αίμα της Kristen Painter. 

Η περίληψη του βιβλίου: Με το δαχτυλίδι των οδυνών να παραμένει χαμένο και τη Συνθήκη μεταξύ αλλόκοσμων και ανθρώπων να έχει καταλυθεί, τα προβλήματα της Κρίσαμπελ και του Μάλκολμ μόλις αρχίζουν. Η Κρίσαμπελ χρωστάει ακόμα χάρη στον Μάλκολμ για τη βοήθειά του, αλλά θα χρειαστεί να επιστρέψουν στο Κορβινέστρι για να την εκπληρώσει, στη μυστική πόλη των βαμπίρ, εκεί που κανείς από τους δυο τους δεν είναι ευπρόσδεκτος. Η ανακάλυψη ότι η Κρίσαμπελ έχει αδερφό, όμως, ίσως την αναγκάσει να αθετήσει την υπόσχεσή της στον Μάλκολμ, κάτι που μπορεί να τον εξοργίσει και να ξυπνήσει το κτήνος μέσα του. Από την άλλη, η εκπλήρωση του όρκου μπορεί να καταστρέψει την Κρίσαμπελ, ειδικά τώρα που στο προσκήνιο έρχονται φιλόδοξες μάγισσες, νεκροί περιθωριακοί βρικόλακες και η αδελφότητα των Κουμπάι Μάτα. Η ΘΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ! 
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΤΙ!


Ελληνικό Εξώφυλλ…