🎪 ΚΑΡΑΒΑΛ - STEPHANIE GARBER 🎪

Οκτωβρίου 07, 2019


❝ Remember, it's only a game. ❞


Το Κάραβαλ είναι ένα βιβλίο που εδώ και καιρό παίζει παντού στην book κοινότητα. Λίγο τα πανέμορφα εξώφυλλα της τριλογίας που είναι υπέροχη επιλογή για μια φωτογραφία στο instagram, λίγο το μαγικό του θέμα, δεν σου αφήνει επιλογές να μην θέλεις να το διαβάσεις. Αλλά η αλήθεια είναι πως προσωπικά φοβόμουν πολύ να το πιάσω λόγο της ομοιότητας του με το Night Circus (Νυχτερινό Τσίρκο). Με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός το πήρα απόφαση πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Ευτυχώς έχοντας πια ολοκληρώσει την ανάγνωση του μπορώ να πω πως έκανα μια πολύ σωστή επιλογή που του έδωσα αυτήν την ευκαιρία! 


Η ιστορία ακολουθεί δυο αδερφές την Scarlett και την Donatella που ζουν κάτω από το σκληρό και αυταρχικό κλοιό του πατέρα τους.  Που της τιμωρεί με κάθε ευκαιρία και της θεωρεί απόλυτη ιδιοκτησία του. Η μοναδική πηγή χαράς για τα κορίτσια ήταν οι ιστορίες που άκουγαν από την γιαγιά τους για το Καραβαλ ένα μαγικό τσίρκο, ένα κυνήγι θησαυρού, ένα μοναδικό παιχνίδι που μόνο εκλεκτή καλεσμένοι μπορούν να πάρουν μέρος. Όταν η Scarlett δέχεται μια επιστολή από τον ίδιο τον Legend δημιουργό και διοργανωτή για να πάρει μέρος στο Κάραβαλ φοβάται ότι το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο, μέχρι που εμφανίζεται ένας όμορφος και μυστηριώδης ναύτης που θα τους πάει ως το ξακουστό και άγνωστο νησί του παιχνιδιού. Εκεί η Tella θα εξαφανιστεί και η Scarlett θα πρέπει να μπορέσει να βρει την μικρή της αδερφή, μέσα σε πέντε μέρες πριν ο αγώνας για τον νικητή ολοκληρωθεί. Έτσι με την βοήθεια του Julian θα πρέπει να παίξουν το παιχνίδι όσο πιο καλά μπορούν. Να βγουν οι απόλυτοι νικητές και να σώσουν την Tella πριν χαθεί για πάντα μέσα από την τρέλα του Legend! 

Ο κόσμος που έχει δημιουργήσει η Stephanie Garber θυμίζει πολύ τον δικό μας παλιό Βικτωριανό. Όπου οι γυναίκες έπρεπε να παντρευτούν σύμφωνα με το καθεστώς του πατέρα τους και μετέπειτα να υπακούν μόνο τον άνδρα τους. Όπως επίσης τα κουστούμια και οι περιγραφές των πόλεων αποπνέουν απόλυτα τον αέρα εκείνης της εποχής! Ο κόσμος του Καραβαλ από την άλλη είναι πολύ πιο περίπλοκος. Έχει κάτι το σκοτεινό, με τα εφιαλτικά τούνελ του αλλά και κάτι το υπέροχα μαγικό με τα πολύχρωμα ζαχαρένια κάστρα και τα φανταχτερά συντριβάνια! Υπάρχουν μαγικά φουστάνια που αλλάζουν με την διάθεση σου, πλανόδιοι που προσπαθούν να κλέψουν τα μυστικά σου, χαρτοπαίκτες που θα σου πουν την μοίρα σου, μαγικά φίλτρα που θα σε φέρουν κοντά στο θάνατο. Όλα είναι σαν ένα παραμύθι! 


Φυσικά όλα αυτά δεν θα μας φαινόντουσταν τόσο υπέροχα αν η Stephanie Garber δεν είχε καταφέρει με το γράψιμο της να μας τα μεταφέρει τόσο όμορφα. Πραγματικά έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα μαγευτική χωρίς να είναι επιτήδευμα έτσι. Ένιωθα ότι έβλεπα μπροστά μου όλα τα μαγικά αυτά φορέματα, ότι μύριζα την βροχή, την θάλασσα και τα πανέμορφα τριαντάφυλλα. Ταυτόχρονα η ανάγνωση κυλάει τόσο γρήγορα και εύκολα που πραγματικά είχα καιρό να το πάθω με βιβλίο. 

Όσο αναφορά τώρα τους χαρακτήρες η Scarlett είναι μια πολύ καλή πρωταγωνίστρια. Ίσως θεωρηθεί λίγο αφελής γιατί ουσιαστικά πολύ θα την ξεγελάσουν μέσα στην ιστορία. Αλλά και πάλι είχε φοβερή εξέλιξη από τις πρώτες σελίδες ως την τελευταία. Η Tella αν και πιο περιπετειώδης μου ήταν εντελώς αδιάφορη. Από την άλλη ο Julian έκλεψε την παράσταση. Οι σκηνές με την Scarlett ξεχείλιζαν τόση χημεία ενώ οι ατάκες τους πήγαιναν και έρχονταν! 

Γενικά το Κάραβαλ ήταν συνεχώς γεμάτο ανατροπές που σίγουρα δεν τις περιμένεις. Προσπαθούσα να καταλάβω από την αρχή της ιστορίας τι ήταν αληθινό και τι όχι. Ποιον έπρεπε να εμπιστευτώ και να πιστέψω, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να πέσω μέσα. Μπορεί το τέλος να το βρήκα λίγο βιαστικό και ίσως και ξενέρωτο αλλά ο επίλογος σε άφηνε να αγωνιάς για την συνέχεια ενώ ήταν τόσο όμορφο το υπόλοιπο πακέτο που θα το συγχωρήσω στην συγγραφέα. Οπότε λοιπόν αν θέλετε μαγεία, το απόλυτο μυστήριο, φανταχτερά φορέματα, παλάτια, έρωτες, σκοτεινά σοκάκια και υπέροχες περιγραφές το Κάραβαλ είναι το απόλυτο βιβλίο για να σας τα προσφέρει όλα αυτά! 


“Every person has the power to change their fate if they are brave enough to fight for what they desire more than anything.”

4/⭐⭐⭐⭐





You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts