The eye of the world • Robert Jordan

Ιανουαρίου 05, 2020


Αν και λίγο αργοπορημένα σας έχω επιτέλους την κριτική του βιβλίου "Ο Οφθαλμός του κοσμου",  που ανήκει στην σειρά The Wheel of time (Ο τροχός του χρόνου)  όπου θεωρείται ένα από τα πιο επικά έργα στην λογοτεχνία της φαντασίας. Μιας και αριθμεί 14 βιβλία, μάλιστα με τα τρία τελευταία λόγο του θάνατου του συγγραφέα να τα έχει αναλάβει ο Brandon Sanderson.
Αν και αρχικά ο όγκος του έργου με τρόμαζε κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να διστάζω να ξεκινήσω την σειρα, το ότι θα το πιάναμε παρέα με την Στέλλα και την Χριστίνα με έκανε να του δώσω πιο εύκολα αυτήν την ευκαιρία.  Αρχικά οι πρώτες 150 σελίδες ήταν ένας αχταρμάς ονομάτων και τοποθετησεων που δεν γνωρίζαμε με αποτέλεσμα η ανάγνωση να είναι λίγο πιο δύσκολη. Το ότι είχαμε παρέα  όμως ή μια την άλλη το έκανε πιο εύκολο και απολαυστικό. Φυσικά όσο κυλούσε η ιστορία και μαθαίναμε τους ήρωες και μπαίναμε πιο βαθιά στον κόσμο, αρχίσαμε να εξοικειωνομαστε και να το απολαμβάνουμε ακόμα πιο πολύ. 

Τώρα όσο αναφορά την ιστορία μας, ξεκινάει με τους Ραντ, Ματ και Πέριν τρία νεαρά αγόρια που ζουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό που ονομάζεται δύο ποταμοί, εκεί περνούν μια ανέμελη ζωή μακρυά από τα μυστήρια και το σκοτάδι του υπόλοιπου κόσμου. Μέχρι την νύχτα που εμφανίζεται η Μουαραίν μια θρυλική Ας Σεντάι με μεγάλες δυνάμεις, ενώ στο πλευρό της βρίσκεται και ο Λαν πολεμιστή και φύλακας της. Όταν τους αποκαλύπτει ότι και οι τρεις τους είναι τα'βερεν δηλαδή άτομα που θα αλλάξουν την ιστορία του κόσμου τους και ο σκοτεινός άρχοντας θα κάνει τα πάντα για να τους διεκδικήσει, ξεκινάει ένα ταξίδι προς την Ταρ Βαλόν την πόλη των Αες Σεντάι το μόνο μέρος που μπορούν να είναι ασφαλής.


Στο μακρύ αυτό ταξίδι θα είναι μαζί τους και η Εγκουέν φίλη των αγοριών και εκπαιδευόμενη ως νέα Αες Σεντάι αλλά και η Νινέβ, η νεαρή Σόφη του χωριού που κρύβει μεγάλες δυνάμεις.  Στο μακρύ αυτό ταξίδι θα έρθουν αντιμέτωποι με τρολλοκ, σκοτεινόφιλους και λυκανθρώπους. Θα βρεθούν σε μαγικές τοποθεσίες και πόλεις πολύ διαφορετικές από το χωριό τους. Θα χωριστούν, θα παλέψουν, θα εναντιωθούν αλλά  θα ανακαλύψουν και πράγματα για τον εαυτό τους που δεν περίμεναν ποτέ.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω το πόσο το απόλαυσα. Αν και μεγάλο σε όγκο δεν με κούρασε ούτε στιγμή, ακόμα και στην αρχή που δεν καταλάβαινα σχεδόν τίποτα από όσα συνέβαιναν και δεν μπορούσα να συγκρατήσω ούτε ένα όνομα, η γραφή είχε κάτι που με έκανε να ταξιδεύω μαζί του. Ναι είναι αρκετά περιγραφικό αλλά όχι κουραστικό, με χιλιάδες ονόματα και τοποθεσίες και ορολογίες αλλά ταυτόχρονα και τόσο παραμυθένιο και χορταστικό. Με μια τεράστια μυθολογία από πίσω του, με χαρακτήρες που είχαν ζωή και προσωπικότητα και δέθηκα ήδη μαζί τους, όποτε δεν μπορώ να φανταστώ πόσο θα τους αγαπήσω στα επόμενα βιβλία και στο ταξίδι που θα περάσουμε μαζι.


Μου άρεσε που βλέπουμε την οπτική πλευρά σχεδόν όλων των ηρώων και που υπήρχε μια μεγάλη ισορροπία ανάμεσα στους ανδρικούς και γυναικείους χαρακτήρες κάτι που δεν βλέπουμε συχνά στην λογοτεχνία της φαντασίας. Σίγουρα ο Ραντ φαίνεται για την ώρα να κρατάει τα ηνία ως πρωταγωνιστής αλλά όλοι οι χαρακτήρες δίνουν το δικό τους λιθαράκι στην ιστορία. Επίσης κάτι ακόμα που λάτρεψα ήταν ότι υπάρχει διάχυτος ένας ρομαντισμός και μια ερωτική διάθεση αλλά τόσο ελαφριά και με ένα πλατωνικό χαρακτήρα που ταίριαζε απίστευτα με τον κόσμο και την ατμόσφαιρα της εποχής.


Το the eye of the word ήταν ένα βιβλίο που με ταξίδεψε μέσα από τα κατά πράσινα λιβάδια και τα άγρια βουνά του. Γέλασα με τα προσωπικά αστεία των Ραντ, Πέριν και Ματ. Παθιάστικα με την αποφασιστικότητα της Ναϊβιν. Δέθηκα με τον σιωπηλό γίγαντα Λαν και παραξευνεύτηκα πολλές φορές με τις προθέσεις της Μουαραίν. Πραγματικά αν θέλετε ενα μαγικό ταξίδι φαντασίας σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, ενώ εγώ για την ώρα ανυπομονώ να πιάσω την συνέχεια!


➡️ Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος ως "Ο οφθαλμός του κόσμου" σε δίτομη έκδοση. 


You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts