ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2019!

Ιανουαρίου 14, 2020



Καλημέρα βιβλιόφιλοι! Σήμερα έχουμε ένα άρθρο που κάθε χρόνο τέτοια εποχή το βλέπουμε στο μπλογκ μας. Έχει να κάνει με τα βιβλία για το 2019 που ξεχωρίσαμε και αγαπήσαμε. Ευελπιστούμε με αυτήν την λίστα να σας δώσουμε προτάσεις για νέες αναγνώσεις που μπορείτε να προτιμήσετε για το καινούργιο έτο. 

Honorable metion: 

Φέτος κατά πιάστηκα πολύ με τον Brandon Sanderson και κυρίως με την τριλογία Mistborn. Μια υπέροχη αναγνωστική εμπειρία που είχε ως αφορμή να γνωριστούμε ακόμα καλύτερα και να έρθουμε πιο κοντά με τα κορίτσια από το μπλογκ acourtofbooks. Φυσικά ως ανάγνωση είχε και τα πάνω της και τα κάτω της αλλά αναμφισβήτητα δεν μπορούσε να λείπει από την λίστα μου. Κοιτάζοντας το τώρα που έχω ολοκλήρωση και τα τρία βιβλία και τα έχω μελετήσει όλα μέσα στο κεφάλι μου μαλλον το αγαπημένο μου ήταν και το πρώτο. Και αυτό γιατί αν και ήταν πολύ δύσκολοδιάβαστο στην αρχή του, μιας και υπήρχαν πολλές πληροφορίες για το σύστημα μαγείας, ταυτόχρονα ήταν και τόσο διασκεδαστικό και ιντριγκαδόρικο να ανακαλύπτεις όλα τα καινούρια αυτά πραγματα. Τέλος υπήρχε έντονα ένας χαρακτήρας που υπερλατρεύω και  το ερωτικό ζευγαράκι ήταν νομίζω στην καλύτερη και πιο διασκεδαστική φάση του. 
Το μόνο μου παράπονο είναι ότι θα ήθελα περισσότερο βάθος και ανάπτυξη στους δεύτερους χαρακτήρες για να δεθώ μαζί τους περισσότερο. Μέσα σε τρία βιβλία των 700 σελίδων πιστεύω είχε αυτήν την δυνατότητα κατά πολύ ο συγγραφέας. 
Γενικα ήταν σίγουρα από τα καλύτερα αναγνώσματα της φετινής χρονιάς ενώ είναι μια σειρά που θα πρότεινα για όσους αγαπάνε την φαντασία ή θέλουν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον συγγραφέα. 

Τώρα πάμε σε πιο ρομαντικά μονοπάτια και στο βιβλίο "Η φωνή του Τοξότη". Φέτος διάβασα αρκετά αισθηματικά βιβλία κάποια πιο μέτρια, κάποια πολύ καλα. Το μόνο όμως που μπορώ να πω, πως ήταν καθαρά πιο κοντά στο πέντε είναι αυτό το βιβλιαράκι της Mia Sheridan. Ξεχώρισε γιατί είχε κάτι τρομερά ευαίσθητο και γλυκό. Ενώ λάτρεψα που είχαμε έναν γυναικείο χαρακτήρα πιο δυναμικό και πεπειραμένο από τον ανδρικό, μιας και είναι κάτι ποθ δεν βλέπουμε να το επιλέγουν αρκετά συχνά οι συγγραφείς. 

Άλλη μια σειρά φαντασίας που άκουγα για χρόνια και τελικά ξεκίνησα φέτος, είναι αυτήν της Robin Hobb, με το πρώτο βιβλίο Assassin's Apprentice. Πολύ πιο ήρεμο και ανθρώπινο από ότι έχω συνηθίσει σε άλλα βιβλία φαντασίας. Μου άρεσε που η μαγεία είχε να κάνει με τα ζώα και ότι ο πρωταγωνιστής μας είναι ένα μικρό παιδί (οχτώ χρονών).  Γενικά λάτρεψα την πένα της συγγραφέως και σίγουρα θα συνεχίσω με περισσότερα βιβλία της! 

Στην συνέχεια έχω ένα Graphic Novel που πιθανότατα το έχετε δει πολύ να κυκλοφορεί στην διαδικτυακή βιβλίο κοινότητα. Αν και δεν είχε κάτι το Ουαου. Ουσιαστικά βλέπουμε την ζωή του Charlies και την σχέση του με τον Nick και τίποτα παρά πάνω. Λάτρεψα τόσο πολύ τα σκίτσα (που θυμίζουν Manga) και τους χαρακτήρες. Ήταν ότι πιο ανάλαφρο, γλυκό και αξιολάτρευτο διάβασα μέσα στον χρόνο!

Η σειρά του Peter V.Brett ήταν από τις πρώτες μου επαφες με το high fantasy και δεν το μετανιώνω στιγμή που ξεκίνησα μαζί τους. Θεωρώ ότι είναι αρκετά αδικημένα. Δεν έχω δει πολλούς να μιλάνε και να την προτείνουν.  
Αν  και τα δύο πρώτα παραμένουν ακόμα ως σήμερα τα αγαπημένα μου.  Δεν παύει και το The Core να ήταν ένα άξιο τελευταίο βιβλίο, μιας και έδωσε στους χαρακτήρες την κάθαρση και ολοκλήρωση που χρειάζονταν και την επική μάχη που περίμενα καιρό! 

Το Ember in the Ashes όσοι βλέπετε booktube σίγουρα θα το έχετε ακούσει. Είναι ίσως η πιο δημοφιλής σειρά νεανικής φαντασίας των τελευταίων χρόνων. Η αλήθεια είναι πως δεν το είχα στο πρόγραμμα να το διαβάσω αλλά μετά από προτροπή φίλων έγινε. Και χαίρομαι πολύ για αυτό! Αν και δεν ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπο, είχε τόση αγωνία, ήταν τόσο fast page, είχαν εξέλιξη και κλιμάκωση οι χαρακτήρες ήδη από το πρώτο βιβλίο (γκουφ γκουφ σπόντα για Brandon Sanderson 😋) και έχοντας διαβάσει και το δεύτερο βιβλίο αυτήν την στιγμή που γράφω. Το οποίο καταφέρνει να διαφοροποιηθεί (και να μην θυμίζει τόσο αλλά βιβλία του είδους) και να αναπτύξει τόσο πολύ τον κόσμο του, που μπορώ να πω πως ναι μάλλον μιλάμε για την καλύτερη ya fantasy σειρά του τελευταίου καιρού. 

Το 2019 ήθελα επιτέλους να κατά πιαστώ με την Donna Tartt και τα κατάφερα! Ξεκίνησα με το μεγάλο της βιβλίο "Η Καρδερίνα" που αριθμεί περίπου χίλιες σελίδες και ακολουθεί την ιστορία του Θίο όταν χάνει την μητέρα κάτω από ένα τραγικό περιστατικό. Τότε η ζωή του δεκατριάχρονου αγοριού θα αλλάξει ριζικά, θα ταξιδέψει από την Νέα Υόρκη στο Λας Βέγκας, θα γνωρίσει υπόπτους φίλους, θα μπλεχτεί σε μικρό κλοπές και ναρκωτικά, θα πενθήσει βαθιά την αγαπημένη του μητέρα ενώ πάντα δίπλα του -- ως οδηγό, θα έχει τον πίνακα της Καρδερίνας.
Ένα όχι ιδιαίτερα ευκολοδιαβαστο βιβλίο. Έντονα περιγραφικό, με καλογραμμένους αντι-ηρωες που δεν θα συμπαθήσουν όλοι. Δεν κρύβω ότι θα το ήθελα λίγο μικρότερο μιας και ήταν αρκετά φλύαρο αλλά ταυτόχρονα είχε κάποια (μεγάλα) κομμάτια που θα μπορούσα να τα διαβάσω συνέχεια και συνέχεια! 

Το The Wheel Of Time είναι μια επική σειρά φαντασίας που αριθμεί 14 βιβλία και χιλιάδες σελίδες! Ο συγκεκριμένος αυτός όγκος με τρόμαζε στο να την ξεκινήσω αλλά χαίρομαι πολύ που τελικά πήρα αυτήν την απόφαση. Για πολλούς το πρώτο βιβλίο θυμίζει αρκετά (Tolkien) μιας και δεν έχω διαβάσει κάποιο βιβλίο του, αλλά έχω δει μόνο τις ταινίες, ήταν κάτι που δεν μου φάνηκε με αποτέλεσμα να μην μου δημιουργήσει θέμα.
Το πρώτο βιβλίο "the eye of the king" ήταν η καλύτερη εισαγωγή που θα μπορούσαμε να είχαμε. Αν και έντονα περιγραφική η γραφή του Robert Jordan (Με ένα ιδιαίτερο φετίχ στα γυναίκα φορέματα και μαλλιά 😅) είχε ταυτόχρονα κάτι που θύμιζε παραμύθι και παλιά λογοτεχνία με αποτέλεσμα να σε ξεκουράζει και να σε ταξιδεύει συνεχώς. Ένα ακόμη στοιχείο που εκτίμησα και δεν περίμενα να το βρω ήταν το χιούμορ και η χημεία ανάμεσα στους ήρωες ήδη από το πρώτο βιβλίο. Με ταξίδεψε και δέθηκα με όλους και ανυπομονώ να συνεχίσω. 

TΟΠ 5: 

Στην κατηγορία θρίλερ/αστυνομικό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το "Ο Άνθρωπος Κιμωλία". Αν και μου θύμισε στην ατμόσφαιρα πολύ το αγαπημένο IT του Stephen King κάτι που κατευθείαν του αφερει ως ένα σημείο πρωτοτυπία μου έδωσε μια φρεσκάδα που λείπει εδώ και χρόνια από τον Βασιλιά. Αγωνιώδες, με μελαγχολική ατμόσφαιρα και 80s vibe, διαδραματίζεται ανάμεσα στο 2016 και το 1986. Τριάντα χρόνια που τόσα έχουν συμβεί και έχουν αλλάξει για τους μικρούς μας πρωταγωνιστές. Το διάβασα μέσα σε μόλις μία μέρα με τρελή αγωνία για το τέλος, κάτι που λέει πολλά! 


Αυτό το χρόνο ήρθα πρώτη φορά σε επαφή και με την συγγραφέα Samantha Shannon. Την συγκεκριμένη της σειρά ήθελα να την διαβάσω εδώ και αρκετά χρόνια, από όταν πρώτα είχε κυκλοφορήσει Μέσα στα χρόνια όμως χάθηκε το ενδιαφέρον μου. Όταν έπεσε τυχαία στα χέρια μου δεν άφησα την ευκαιρία να μου ξεφύγει και χωρίς να το καταλάβω μαγεύτικα! Εκτός του ότι είχα στο μυαλό μου ότι θα διάβαζα ένα καθαρό Young Adult Fantasy που δεν είναι. Βρήκα ένα βιβλίο που τελικά η συγγραφέας έχει πλάσει έναν κόσμο πολύπλοκο, έξυπνο και πρωτότυπο. Ενώ το ζευγάρι ήταν από τα καλύτερα slow burne και hate to love 🥰


Πάμε τώρα σε ένα βιβλίο που έβλεπα στην κυριολεξία παντού και θεωρώ πως άργησα πολύ να διαβάσω, και δεν είναι άλλο από το έθιμα ταφής της Hannah Kent. Η ιστορία της τελευταίας Ισλανδής γυναίκας που καταδικάστηκε για τον φόνο δύο ανδρών και εκτελέστηκε. Μια προσωπική τραγωδία που αναδιπλώνεται σε δύο χρονικά πλαίσια. Ένα βιβλίο έντονα ηθογραφικό, μας δείχνει την εικόνα μιας άλλης εποχής και χώρας.  Αν και από την αρχή γνωρίζεις την κατάληξη η συναισθηματική ένταση δεν φεύγει ποτέ και νιώθεις ακριβώς ότι βιώνουν οι τραγικοί ήρωες. 
Φέτος έχω σκοπό να διαβάσω και το άλλο βιβλίο που κυκλοφορεί από την συγγραφέα. Και ελπίζω στο τέλος της χρονιάς να βρίσκεται πάλι στην λίστα! 

Η Taylor Jekins Reid έχει μονοπώληση το τελευταίο καιρό τις βιβλιοκοινότητες με δύο πολύ πετυχημένα της βιβλία. Ένα από αυτά είναι το Daisy Jones and The Six. Όπου ακολουθεί μια ανερχόμενη μπάντα την δεκαετία του '70,  πως φτάνει σιγά σιγά στην κορυφή των charts και πως η νεαρή τότε Diasy έγινε μέλος και αναπόσπαστο κομμάτι του γκρουπ. 
Το συγκεκριμένο βιβλίο το έχω δει στις λίστες με τα αγαπημένα πολλών αλλά και με τις μεγάλες απογοητεύει τους. Οπότε δεν ξέρω αν είναι για όλα τα γούστα. Αρχικά είναι γραμμένο σε περίεργη μορφή. Ως συνέντευξη. Κάτι που ενώ μπορεί να σας δυσκολέψει τελικά αποδίδει κάτι διαφορετικό στην ιστορία. Πρώτον γιατί με αυτό το τρόπο νιώθεις ότι διαβάζεις μια αληθινή βιβλιογραφία και δεύτερο γιατί έχει τρομερό ενδιαφέρον να δεις πως θυμούνται και εξιστορούνται ο καθένας τα γεγονότα μετά από χρόνια. 
Γι'αυτό και ο καλύτερους τρόπος να ακολουθήσετε το βιβλίο για μένα προσωπικά είναι να το έχετε σε έντυπη μορφή αλλά ταυτόχρονα να το ακούτε και σε audiobook (που έχει ολόκληρο καστ ατόμων). 
Δεν ξέρω αν φταίει οτι έχω ιδιαίτερη αγάπη στην δεκαετία που εξιστορείται η ιστορία ή το ότι μου θύμισε την ιστορία των Fleetwood Mac ενός υπέρ αγαπημένου συγκροτήματος (Που μετέπειτα διάβασα συνέντευξη της συγγραφέως που έλεγε ότι πράγματι εμπνεύστηκε από εκεί 🤩). 
Αλλά με άγγιξε τόσο πολύ ! Ήθελα να μπω στο YouTube και να ψάξω όλα αυτά τα υπέροχα τραγούδια (Που ανυπομονώ να τα μελοποιήσουν στην τηλεοπτική σειρά που έρχεται) οι χαρακτήρες ήταν τόσο αληθινοί κάνεις δεν θα σας γίνει εύκολα αγαπητός αλλά στο τέλος θα νιώσετε τόσο κοντά σε όλους! Ενώ μέσα βρήκα μια από τις πιο όμορφες πλατωνικές ερωτικές ιστορίες ever 🥰 

Για το τέλος άφησα την αγαπημένη μου σειρά για φέτος που δεν είναι άλλη από την "Κοκκινη Ανατολή" και συγκεκριμένα επέλεξα το δεύτερο βιβλίο -- "Ο χρυσός γιός" γιατί νομίζω ήταν για ένα τσικ το πιο δυνατό από τα τρία. Με πολλές ανατροπές, δυνατά συναισθήματα και ένα τέλος που θυμάμαι για χρόνια! 
Ο Pierce Brown είναι ένας πολύ νέος συγγραφέας που έχει καταφέρει να γράψει μια από τις καλύτερες sci-fi σειρές που κυκλοφορούν εκεί έξω. Για μένα έχει μπει ήδη στο τοπ 5 με τις κορυφαίες που έχω διαβάσει!
Η ιστορία ακολουθεί τον Ντάροου έναν κόκκινο ανθρακωρύχο που ζει στα έγκατα του πλανήτη Άρη μαζί με την οικογένειά του και την γυναίκα του την Ηώ. Πιστεύουν ότι βρίσκονται  και εργάζονται σκληρά εκεί, για να μπορέσουν να κάνουν βιώσιμο τον πλανήτη. Μέχρι που ανακαλύπτουν ό,τι ότι ήξεραν ως σήμερα είναι ένα ψέμα. Έτσι μια κουκουλωμένη επανάσταση ξεκινά. 
Όσοι δεν την έχετε διαβάσει κάντε το τώρα και δεν θα χάσετε! 






You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts