ΠΥΡΣΟΣ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ • SABAA TAHIR

Ιανουαρίου 22, 2020


“So long as you fight the darkness, you stand in the light.” 
Έχοντας ολοκληρώσει πριν λίγες εβδομάδες το πρώτο βιβλίο της σειράς "Φωτιά και Στάχτες" έπιασα ευθύς αμέσως την συνέχεια. Οι προσδοκίες μου ήταν πολύ υψηλές και όπως αποδείχθηκε έπρεπε, μιας και το βιβλίο ήταν αρκετά ανώτερο από το πρώτο.
Η ιστορία συνεχίζει ακριβώς μετά τα αγωνιώδης γεγονότα του πρώτου βιβλίου. Η Λάια της Σέρα με τον Έλιας Βετούριους πλέον αποτελούν τους δύο πιο διάσημους φυγάδες καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν με κάθε τρόπο από την Αυτοκρατορία που τους καταδιώκει. Αποστολή τους να φτάσουν στο Καουφ την πιο καλά προστατευμένη φυλακή και να σώσουν τον Ντάριν, τον μοναδικό σπουδαστή που ξέρει την τέχνη του μέταλλου. Μέσα στο ταξίδι τους αυτό θα αντιμετωπίσουν μαγικά τζίνια, πονηρά τελώνια αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Τις αποφάσεις και τις συνέπειες των πράξεών τους. 

Στο δεύτερο βιβλίο βρήκα τον κόσμο ακόμα πιο σύνθετο, βαθύ και σκοτεινό. Η ιστορία δεν είναι η πιο πρωτότυπη που θα συναντήσετε αλλά εδώ καταφέρνει η Sabaa Tahir να ξεδιπλώσει το συγγραφικό της ταλέντο και να πάει τον κόσμο ένα βήμα πάρα κάτω. Μιας και διανύουμε ένα ταξίδι αναπόφευκτα γνωρίζουμε καλύτερα όλοι την επικράτεια, τους λαούς, την πολιτική της αυτοκρατορίας αλλά και την μαγεία. 
Η πλοκή ήταν σφιχτή και φοβερά δομημένη με συνεχή κίνηση. Πηγαίνουμε από ερημικές τοποθεσίες που θυμίζουν Αρχαία Αίγυπτο σε κατά πράσινα δάση και καταρράκτες ακόμα και σε χιόνια με παγωμένες βουνοκορφές. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δώσει στον αναγνώστη υπέροχες εικόνες και να τον ταξιδέψει σε παραμυθένια τοπία.

Στην ιστορία προστίθεται και η πλευρά της Ελένας και δίνει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική. Εκτός του ότι γεμίζει τα κενά και έτσι μαθαίνουμε τι συμβαίνει στην αντίπερα όχθη, ταυτόχρονα μπορούμε επιτέλους να καταλάβουμε τα συναισθήματα της, να δούμε πίσω από το σκληρό και στρατιωτικό χαρακτήρα της. Λάτρεψα τα κομμάτια της ενώ μου άρεσε πάρα πολύ και η προσθήκη του Avitas Harper. Περιμένω πως και πως να δω την εξέλιξη μεταξύ τους (νέο Ship 😋🤩) 
Η Λάια από την άλλη δεν είναι πια το φοβισμένο κοριτσάκι που γνωρίσαμε στην αρχή των βιβλίων. Είναι γενναία, τολμηρή, γεμάτη πάθος και αυτήν την φορά παίρνει ηγετικό ρόλο, μιας και δεν θα αφήσει κανέναν να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια της να σώσει τον αδερφό της. Μ'αρεσει που έχει αυτήν την πίστη και ευγένεια γιατί εκπέμπει έναν σεβασμό ως χαρακτήρας. 

Ο Ελίας παραμένει ο τέλειος ανδρικός χαρακτήρας έξυπνος, δυναμικός, γλυκός! Σίγουρα περνάει τα πάνδεινα για ακόμη μια φορά  και δεν ξερω πως μου φάνηκε η τελική έκβαση του. Μιας και φοβάμαι ότι θα τον αποδυναμώσει στην συνέχεια, η τροπή που πήρε η ιστορίας. 
Φυσικά εξακολουθούμε να βλέπουμε και παλιούς και νέους χαρακτήρες όπως τoν Keenan, την Izzy, την Afya, τον Tas κτλπ. Δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες εδώ, γιατί αφορά πολλά σπόιλερ μιας και είχαν μεγάλο ρόλο ο καθένας σε ξεχωριστό σημείο της ιστορίας. 
Ένα ακόμη δυνατό κομμάτι είναι η αγάπη. Από την αρχή βλέπουμε την σημασία της οικογένειας. Το πώς πάντα θα βάζουμε και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για τους γονείς και τα αδέρφια μας. Δύο κομμάτια της ιστορίας που αφορούν αυτό με συγκίνησαν πολύ βαθιά. Έπειτα υπάρχει και το πιο ερωτικό. Δεν έχω κρύψει από το πρώτο κιόλας βιβλίο πως λατρεύω Ελίας και Λάια είναι σαν να έχουν φτιαχτεί για να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλο. Είναι η επιτομή του  "σωστού ζευγαριου" ισότιμη, με σεβασμό και με το πάθος και την αγνή αγάπη να ισορροπεί ταυτόχρονα. 
"You are my temple"
"You are my priest"
"You are my prayer"
"You are my release"
Οι ανατροπές είναι πολλές και καλοστημένες. Κάποια τα είχα ψηλό υποψιαστεί, άλλα μου έκοψαν την ανάσα. Η ιστορία του βασιλιά των τζίνι -- Νυχτοκουβαλητή με ξάφνιασε πιο πολύ από όλες και με πόνεσε όσο και τους ήρωες. Θέλω πολύ να δω τι άλλο θα μάθουμε στην συνέχεια των βιβλίων πάνω σε αυτό. Από την άλλη η σατανικιά και αιμοδιψής Κερις Βετούριους παραμένει η απόλυτη κακιά. Νομίζω είναι από τους καλύτερους στημένους γυναικείους χαρακτήρες που έχω διαβάσει. 
Ο Πυρσός στη Νύχτα κατάφερε να σπάσει την κατάρα των σειρών που συνήθως το δεύτερο βιβλίο αποδεικνύεται πιο αδύναμο και η Sabaa Tahir έδωσε μια άλλη νότα πιο βαθιά, ταξιδιάρικια και επική στην ιστορία της. Με πλοκή γεμάτη εντάσεις και ανατροπές, με δράση καθόλη την διάρκεια, με χαρακτήρες που συνεχώς εξελίσσονται, με έναν κόσμο που διευρύνεται σημαντικά μέσω μιας ανατολίτικης λαογραφίας και κουλτούρας, με συναισθήματα διαφορετικά, έντονα και αντικρουόμενα. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο από το να περιμένω αγωνιωδώς την μετάφραση του τρίτου βιβλίου 🤩 Μέχρι τότε όσοι δεν το έχετε διαβάσει τρέξτε να προλάβετε!



🎁 Ευχαριστούμε πολύ τις εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο! 🎁





You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts