All the Light We Cannot See Review

Μαΐου 31, 2015



Βρισκόμαστε στο 1944 στην μέση Β' παγκοσμίου πολέμου ένα Αυγουστιάτικο απόγευμα και η Παριζιάνα Marie-Laure LeBlanc μια τυφλή κοπέλα που έχασε την όραση της από τα έξι της, ζει μαζί με τον πατέρα της που εργάζεται στο μουσείο φυσική ιστορίας. Ο κόσμος που έχει δημιουργήσει με τα δικά της μάτια είναι γεμάτος χρώματα και φαντασία στα δώδεκα της χρόνια όμως όλα χάνονται όταν οι Ναζί καταλαμβάνουν το Παρίσι. Κυνηγημένη ο πατέρας της και η μικρή Marie-Laure φεύγουν και η ίδια εγκαταλείπει το τόπο της αλλά και το αγαπημένο της αντίγραφο από το ''Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα''. 


''When I lost my sight, Werner, people said I was brave. When my father left, people said I was brave. But it is not bravery; I have no choice. I wake up and LIVE my LIFE. Don't you do the same?''

Από την άλλη η ιστορία μας ακολουθάει τον Werner ένα ορφανό παιδί που μεγαλώνει στα ορυχεία της Γερμανίας και μαζί με την αδερφή του ανακαλύπτουν ένα μικρό παλιό ραδιόφωνο που θα αποδειχθεί ότι είναι η ίδια τους η σωτηρία και και η καταστροφή μαζί. Μεγαλώνοντας ο Werner θα γίνει ένας έμπειρος νεαρός εμπειρογνώμονας και έτσι θα κερδίσει μια θέση στην πολυπόθητη Ακαδημία νεολαίας του Χίτλερ.


''Open your eyes and see what you can with them before they close forever.''

Ιστορικά περνάμε μέσα από τρία κύρια στάδια. Το 1944 που οι συμμαχικές δυνάμεις μπαίνουν τελικά μέσα στην Γερμανία και ρίχνουν τα τοίχοι. Το διάστημα ανάμεσα στο 1940-1944 που ακολουθούμε την πρόοδο του Werner και της Marie Laure στην ζωή τους ανάμεσα στις κατιφές του πολέμου και τέλος γυρνάμε πίσω στην δεκαετία του 1930 και βλέπουμε τα παιδικά χρόνια των δύο αυτών παιδιών. 

''So how, children, does the brain, which lives without a spark of light, build for us a world full of light?''

Η ιστορία εναλλάσσετε κυρίως ανάμεσα στην Marie-Laure και τον Werner αλλά υπάρχει και ένα τρίτο πιο μικρό ρεύμα που βλέπουμε τον Sgt Major Reinhold von Rumpel ένα εκτιμητή κοσμημάτων που έχει συνταχθεί από το τρίτο Ράιχ για να εξετάσει τα κοσμήματα που έχουν συλληφθεί από το στρατό για να φτιάξει μια εντυπωσιακή ειδική συλλογή. Ο ίδιος παθαίνει εμμονή να βρει ένα μυθικό και σπάνιο διαμάντι το Sea of Flames και θα κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. 


''You know the greatest lesson of history? It’s that history is whatever the victors say it is. That’s the lesson. Whoever WINS, that’s who decides the history. We act in our own self-interest. Of course we do. Name me a person or a nation who does not. The trick is figuring out where your interests are.''

Ηθικά ερωτήματα είναι διάσπαρτα παντού στο βιβλίο αλλά αυτό που προβληματίζει πιο πολύ τον συγγραφέα και τους ήρωες μας είναι πως μπορείς να ανταποκριθείς όταν το σκοτάδι σβήνει το φως. 


''All your life you wait, and then it finally comes, and are you ready?''

Το All the Light We Cannot See είναι ένα βιβλίο που θέλει το χρόνο του για να το αγαπήσεις και να συνηθίσεις τις αναλυτικές περιγραφές και αφηγήσεις αλλά όσο προχωρά η ιστορία τόσο γίνεται και πιο σίγουρο πως δεν θα σας απογοητεύσει. Με την πανέμορφη ποιητική γραφή του Anthony Doerr και δύο χαρακτήρες κόσμημα σίγουρα είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί για το Β' παγκόσμιο πόλεμο.

Βαθμολογία: 4/5 Αστέρια

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Πρέπει να είναι συγκλονιστικό. Όταν ταξίδεψα στη Κοπεγχάγη ήταν στη βιτρίνα όλων των βιβλιοπωλείων, μεταφρασμένο φυσικά. Φοβάμαι να το αρχίσω γιατί θα στενοχωρηθώ, αλλά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είναι από τις αγαπημένες μου ιστορικές περιόδους να διαβάζω, μου έχει μείνει από το "Παγωμένες Σκιές"... Χαίρομαι που έγραψες γι'αυτό το βιβλίο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα το μεταφράσει στα Ελληνικά από ότι είδα ο Πατάκης!
    Ήταν μαγικό βιβλίο! Ήθελε το χρόνο του οι πρώτες 100 σελίδες ήταν πάρα πολύ αργές και περιγραφικές αλλά η συνέχεια σε αποζημιώνει και με το παραπάνω. Αυτό που μ'άρεσε περισσότερο είναι πως βλέπεις τον B παγκόσμιο πόλεμο μέσα από τρεις τόσο διαφορετικές ματιές. Μπορώ να πω πάντως πως αν και φοβερά στενάχωρο αποπνέει ταυτόχρονα και μια δύναμη αισιοδοξίας ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και ωραίος τίτλος :) Θα ήθελα να διαβάσω μια προσωπική προσέγγιση της ζωής κάποιου μέλους της νεολαίας του Χίτλερ σε αντιπαραβολή με τους κυνηγημένους ανθρώπους της συγκεκριμένης εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ έξυπνος ο τρόπος που προσεγγίζει τις δύο πλευρές ο Anthony Doerr! Αξίζει σίγουρα να το διαβάσεις!

      Διαγραφή

Popular Posts