NERGOLAND A MEMOIR

Νοεμβρίου 26, 2019


“Being an Other, in America, teaches you to imagine what can't imagine you.”

To Nergoland το έπιασα στα χέρια μου εντελώς τυχαία όταν έψαχνα ένα βιβλίο πιο αυτοβιογραφικό να διαβάσω. Είδα πολλούς που το πρότειναν και είπα να του δώσω μια ευκαιρία και δεν μετανιώνω καθόλου!

Ουσιαστικά βλέπουμε τα απομνημονεύματα της συγγραφέας Margo Jefferson και το πως ήταν να μεγαλώνεις στην Αμερική ως αφρό-Αμερικανός την δεκαετία του 50' και 60'. Η Jefferson συζητάει για την ανατροφή της στο Σικάγο σε μια περιοχή που την αυτοαποκαλούσαν οι κάτοικοι της Nergoland γιατί ο πληθυσμός της αποτελούταν κυρίως από μαύρους πολίτες της αστικής τάξης που κατάφεραν μέσα από θυσίες και την εργατικότητα τους να βγάλουν σπουδαίους μαύρους ανθρώπους και επιστήμονες που έμεινα στην ιστορία της χώρας τους. 

“I call it Negroland because I still find “Negro” a word of wonders, glorious and terrible. A word for runaway slave posters and civil rights proclamations; for social constructs and street corner flaunts. A tonal-language word whose meaning shifts as setting and context shift, as history twists, lurches, advances, and stagnates. As capital letters appear to enhance its dignity; as other nomenclatures”

Το 1964 οι νόμοι αρχίζουν να γίνονται πιο ελαστική προς τους ίδιους, έτσι οι γονείς της Margo θέλουν να δουν το παιδί τους στο πανεπιστήμιο(κάτι που λίγοι μαύροι το είχαν καταφέρει μέχρι τότε και κάτω από μεγάλα στερεότυπα) και το καταφέρνουν η ίδια σπουδάζει νομική στο πανεπιστήμιο του Σικάγου και εκεί ξεκινάει μια δεύτερη ζωή για την ίδια. 

“The media wants to call them riots, but they’re uprisings. Why should black people behave well to get their rights? White people don’t behave and they get all the rights they want.”

Μεγαλώνοντας και βγαίνοντας πρώτη φορά έξω από την προστατευμένη σφαίρα της οικογένειας της, θα αντικρίσει το πως ζουν και αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι μονάχα από το χρώμα τους. Το χαστούκι θα είναι μεγάλο για την ίδια και την κοσμοθεωρία της. Ενώ θα έρθει σε επαφή με το Φεμινιστικό κίνημα που τότε άνθιζε και ως νομικός θα προσπαθήσει να αφυπνίσει και τις μαύρες γυναίκες που μέχρι τότε δεν είχαν μέρος σε όλο αυτό. 

Μέχρι που φτάνει ως το σήμερα και την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, το τι σήμαινε αυτό στις καρδιές όλων των Αφρό-Αμερικάνων το πόσα άλλαξε στην γενική αντίληψη της χωράς και ταυτόχρονα τα πόσα δεν άλλαξε. Ότι εν έτη 2019 ο ρατσισμός αναζωπυρώνεται, τα γκέτα καλά κρατούν και οι Αφρό-Αμερικανοί και λατίνο-Αμερικανοί που ζουν στα κατώτερα στρώματα δεν έχουν καμιά ελπίδα για πανεπιστημιακή παιδεία ακόμα και αν είναι άριστοι μαθητές....

"White people wanted to be white just as much as we did. They worked just as hard at it. They failed just as often. They failed more often. But they could pass, so no one objected."

Συγγραφικά βρήκα την Margo Jefferson αρκετά δύσκολη, χρησιμοποιεί μια γλώσσα ιδιαίτερη ενώ υπήρχαν σημεία που ένιωθα πως τα υπέρ ανάλυε ενώ για άλλα που ήθελα να διαβάσω περισσότερα, τα περνούσε γρήγορα. Γενικά όμως το nergoland a memoir είναι από τα βιβλία που θα πάρεις πράγματα και θα αφομοιώσεις στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας που ίσως δεν γνώριζες!

Βαθμολογία: 3/⭐




You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts