● The films that I saw - Mini Review #1

Ιανουαρίου 21, 2015



Nightcrawler
Στο σημερινό Λος Αντζελες, μακριά από τα celebrities και τις φωτογραφήσεις, στο σκοτάδι της νύχτας και του εγκλήματος, ο Λου Μπλουμ, απεγνωσμένος να βρει μια δουλειά, ανακαλύπτει τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες του αστυνομικού ρεπορτάζ. Διεισδύει σ’ ένα ανεξάρτητο τηλεοπτικό συνεργείο που μαγνητοσκοπεί τρακαρίσματα, πυρκαγιές, φόνους κι όποια καταστροφή βρεθεί στο διάβα του και, μαζί τους, ο Λου βυθίζεται στην απειλητική, επικίνδυνη σφαίρα του «nightcrawling», εκεί όπου ο λυγμός της κάθε σειρήνας του περιπολικού ακούγεται σα λαχείο και τα θύματα μεταφράζονται σε δολάρια. Με τη βοήθεια της Νίνα, μιας βετεράνου στις τοπικές τηλεοπτικές ειδήσεις, ο Λου θριαμβεύει. Στη διψασμένη αναζήτηση υλικού, γίνεται ο σταρ της δικής του ιστορίας. 
Αν και την είχα δει την ταινία πριν λίγο καιρό ξανά, αυτήν την φορά την παρακολούθησα με παρέα. Μια ιδιαίτερη και αξιομνημόνευτη θέαση με εντυπωσιακή σκηνοθεσία και έναν Gyllenhaal στην καλύτερη στιγμή της καριέρα του. 

Inside Llewyn Davis
Στην ταινία βλέπουμε έναν νεαρό μουσικό που ξεκινά από το Κουίνς προσπαθώντας να διακριθεί στην folk σκηνή της Νέας Υόρκης στην διάρκεια της δεκαετίας του '60. Χωρίς χρήματα και χωρίς μόνιμη στέγη, αναγκάζεται να μένει σε σπίτια και καναπέδες φίλων. Συντροφιά έχει τη γάτα ενός φίλου του. Ταξιδεύοντας στο Σικάγο για να πείσει ένα διάσημο μουσικό παραγωγό να τον αναλάβει, ο Llewyn Davis θα γνωρίσει ένα ιδιαίτερο ζευγάρι, έναν πολυλογά μουσικό της τζαζ και τον λιγομίλητο σοφέρ του. 
Η νέα ταινία των αδερφών Κοέν, είναι εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία του Βαν Ρονκ και της μουσικής του. Μια γλυκόπικρη ταινία με φόντο την δεκαετία του '60 και την ιστορία της Folk μουσικής στην Αμερική μας ταξιδεύει στον μελαγχολικό της κόσμο μαζί με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Oscar Isaac και Garrett Hedlund. 

Σε Λάθος Χρόνο (Locke)
Ο 40χρονος πολιτικός μηχανικός Ivan Locke μπαίνει στο αυτοκίνητό του ένα βράδυ μετά τη δουλειά ενώ βιάζεται να φτάσει στον προορισμό του. Το μεγάλο ματς του πρωταθλήματος παίζεται απόψε - οι δύο γιοι του και η γυναίκα του τον περιμένουν για να το δουν όλοι μαζί. Μόνο που ο Ivan δεν επιστρέφει σπίτι. Έχει πάρει μια απόφαση και πρέπει να την τηρήσει. Έτσι ακολουθεί ένα ταξίδι που βρίσκει τον Ivan αποφασισμένο να ρισκάρει τα πάντα ενώ μέσα από το κινητό του τηλέφωνο προσπαθεί να διευθετήσει ολόκληρη τη ζωή του. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες του με διαφορετικά πρόσωπα που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα, αντανακλούν ποικίλες όψεις της ζωής του, του βάζουν εμπόδια για την συνέχεια ενώ προσδίδουν μια θεατρικότητα στο έργο. Ολόκληρη η ιστορία εξελίσσεται μέσα στο αμάξι του Locke με μόνο πρόσωπο τον ίδιο και τις φωνές που ακούμε από το κινητό. 
Με σεναριογράφο και σκηνοθέτη τον Steven Knight ο οποίος καταφέρνει όπως και στα βιβλία του να αποδώσει μόνο με ήχους ολοκληρωμένους ήρωες, να μεταφράσει τα απωθημένα σε διαλόγους και μονολόγους και να δώσει ολόκληρο νόημα και ψυχή σε ένα εσωτερικό αυτοκινήτου. Τέλος, φυσικά χωρίς την καταπληκτική ερμηνεία του Tom Hardy η ταινία δεν θα ήταν το ίδιο. 

The Grand Budapest Hotel  
Στην ταινία βλέπουμε την ιστορία, τα έργα και τις ημέρες ενός Θρυλικού Θυρωρού και ενός νεαρού στο λόμπι, σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο(το Grand Budapest Hotel) στην ανατολική Ευρώπη την περίοδο των παγκοσμίων πολέμων. Με φόντο ένα φόνο, έναν πολύτιμο πίνακα, την κληρονομιά στον Γκούσταβ Χ που τον διεκδικούν άλλοι κληρονόμοι, έναν έρωτα και ποικίλες άλλες ιστορίες, ξεκινά ένα ασταμάτητο τρεχαλητό, στο οποίο επιδίδονται οι δύο ήρωες μας χωρίς σταματημό.
Ένας παραμυθένιος κόσμος, με αστυνομικές δόσεις και μιας καρτουνίστικης και Animation ατμόσφαιρας δίνει την δικιά της κριτική στην ιστορία της Ευρώπης και στο απρόβλεπτο μέλλον της. 

About Time
Στην ηλικία των 21 ετών, ο Τιμ μαθαίνει ένα απίστευτο οικογενειακό μυστικό από τον πατέρα του: ότι όλα τα μέλη της οικογένειάς του έχουν την ικανότητα να ταξιδεύουν στο χρόνο. Έτσι, θα μπορέσει κι αυτός να ξαναζήσει κάθε στιγμή της ζωής του και να προσπαθήσει να αλλάξει και να τελειοποιήσει όποιες από αυτές επιθυμεί.
Ο Domhnall Gleeson είναι απολαυστικός  και κλέβει όλοι την παράσταση ενώ ο Bill Nighy στο ρόλο του πατέρα τραβάει όλα τα βλέμματα και σε μαγνητίζει. Μια έξυπνη και γοητευτική ταινία που σε ταξιδεύει σε έναν μαγικό γλυκό κόσμο γεμάτο με τα πανέμορφα τοπία της Αγγλίας. 

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Το Inside Llewyn είναι σίγουρα μέσα στις πέντε καλύτερες ταινίες που είδα το '14! Πως σου φάνηκε το Grand Budapest? Δεν το έχω δει ακόμη...Το Locke δεν μ'άρεσε καθόλου:/ Αν και πραγματικά έχω έρωτα με τον Tom Hardy, τη συγκεκριμένη ταινία δεν κατάφερα να την δω μέχρι το τέλος της. Ντάξει μόνο αγάπη για το About Time <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μ'άρεσε μπορώ να πω το Grand Budapest Hotel! Είναι αρκετά περίεργη ταινία, πολύ σουρεαλιστική αλλά αξίζει να την δεις! Το Inside Llewyn το λάτρεψα όπως και το About Time! Όσο για το Locke δεν είμαι σίγουρη αν μ'άρεσε η όχι. Είχε πολλά θετικά κ πολλά αρνητικά. Σίγουρα πάντως δεν είναι για όλα τα γούστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΄Το Nightcrawler ήταν πολύ καλό! Απορώ πως δεν τον είχαν υποψήφιο στα οσκαρ τον Gyllenhaal. Μ'άρεσαν πολύ τα About time & The Grand Budapest Hotel αν και το δεύτερο ήταν περίεργο! Το Inside Llewyn θέλω πολύ να το δω! Φαίνεται από τις ταινίες που μ'αρέσουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ντίνα
    Συμφωνώ απόλυτα για τον Gyllenhaal από τις καλύτερες ερμηνείες του!
    Δες το Inside Llewyn θα σου αρέσει είμαι σίγουρη.
    Υ.Γ Ντινάκη δεν βγαίνει ο σύνδεσμος σου, στο όνομά σου εδώ και καιρό να ξέρεις! Κοίταξέ το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Popular Posts