Every Heart a Doorway - Seanan Mcguire

Αυγούστου 01, 2019


“You're nobody’s doorway but your own, and the only one who gets to tell you how your story ends is you.”


Το every heart a doorway είναι ένα βιβλίο που έβλεπα αρκετά συχνά να συζητιέται αλλά ποτέ δεν μου είχε τραβήξει αρκετά το ενδιαφέρον για να το ξεκινήσω όλα άλλαξαν όταν έπεσα πάνω σε μια τυχαία κριτική στο youtube. 
Στο βιβλίο ακολουθούμε την ιστορία κάποιον παιδιών που περνάνε μέσα από μαγικές πόρτες και ταξιδεύουν σε διαφορετικούς κόσμους. Άλλοι πήγαν στην candyland, άλλοι στο rainbowland και άλλοι στην deathland. Mαγεμένα από τον κόσμο αυτό κανένα δεν θέλει να γυρίσει πίσω ούτε καν στις οικογένειες τους και αυτό γιατί νιώθουν πως πάντα άνηκαν εδώ και πως αυτό είναι τώρα το σπίτι τους. Οι περισσότεροι περνάνε πολλά χρόνια της ζωής τους εκεί αλλά κάποτε αυτό το όμορφο ταξίδι τελειώνει και χωρίς προειδοποίησει γυρνάνε πίσω. Aρχικά συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος είχε άλλη διάσταση για τους ίδιους, πως τα χρόνια που πέρασαν εκεί για τις οικογένειες τους ήταν μονάχα κάποιοι μήνες. Η δεύτερη συνειδητοποίηση έρχεται όταν καταλαβαίνουν πως δεν μπορούν να επιστρέψουν πίσω. 

Αυτά τα παιδιά που τα περισσότερα γυρνάνε ως έφηβοι ή ενήλικη πια, στέλνονται στο σπίτι της Eleanor μια σχολή που θα τους μάθει να χειρίζονται τα συναισθήματα τους και να αντιμετωπίσουν με πιο θερμό τρόπο την επιστροφή τους πίσω. Η Nancy είναι η νέα φοιτήτρια που έρχεται από την χώρα του θανάτου. Εκεί γνωρίζει την Sumi την τρελή συγκάτοικο της όπως και άλλα παιδιά με παρόμοιες εμπειρίες. Και όλα κυλάνε σχετικά νορμάλ μέχρι που διάφοροι συμμαθητές τους αρχίζουν να βρίσκονται νεκροί χωρίς να γνωρίζουν ποιος και γιατί το κάνει! 

Δεν θα πω ψέματα το Every Heart a Doorway ήταν ένα από τα πιο περίεργα βιβλία που έχω διαβάσει και παρόλα αυτά είχα τόσο μεγάλη περιέργεια συνεχώς να δω τι θα γίνει παρά κάτω. Και είμαι της άποψης ότι όταν ένα βιβλίο σε εθίσει τόσο πολύ και γρήγορα μέσα στην ιστορία του τότε σίγουρα κάτι κάνει πολύ καλά! Στην όλοι ιδέα υπάρχουν στοιχεία από κλασσικά παραμύθια (Πίτερ Παν, Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων, Νάρνια) αλλά όπως λέει και ένας ήρωας στο βιβλίο μας, κάνεις δεν έχει σκεφτεί πως ένιωσε τελικά η Αλίκη επιστρέφοντας πίσω στο σπίτι της, όλοι απλά μένουμε στην περιπέτεια της. Αυτό ακριβώς διαπραγματεύεται το βιβλίο μας εδώ. Το μετά...Πως ξανά γυρνάς στην "πραγματικότητα" όταν έχει περάσει στιγμές της ζωής σου σε ένα κόσμο όπως ακριβώς τον ονειρευόσουν πάντα! 


Η γραφή της Seanan Mcguire είναι εξαιρετική. Οι χαρακτήρες αν και κανέναν δεν μπορώ να πω ότι αγάπησα, ξεχωρίζουν γιατί έχουν κάτι πολύ ιδιαίτερο όπως φυσικά και η ίδια τους η ιστορία! Το βιβλίο είναι ουσιαστικά μια νουβέλα και έχει μονάχα 170 σελίδες κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και θετικό και αρνητικό. Θετικό γιατί έτσι είναι γρήγορο και ευκολοδιάβαστο ειδικά για άτομα που δεν θέλουν μεγάλα βιβλία και παρά το μέγεθος του σου δίνει πολλά συναισθήματα. Αρνητικό γιατί όσο να ναι δεν μπορεί η ιστορία και κυρίως το backstory να αναπτυχθεί όσο θα χρειαζόταν. Ναι ήθελα και άλλο! Ήθελα να μάθω για τον κόσμο αυτό, πως εμφανίζονται αυτές οι πόρτες, πως γύρισαν πίσω και πολλά ακόμη αλλά δυστυχώς δεν μας δίνει πολλά στοιχεία πάνω σε αυτό το κομμάτι μονό μικρές περιγραφές του κάθε κόσμο από τις σκέψεις των πρωταγωνιστών και τις αναμνήσεις τους. Αλλά ακολουθούν άλλες τέσσερις νουβέλες και έχω ακούσει ότι εκεί παίρνουμε πιο πολλές απαντήσεις οπότε ανυπομονώ για τις συνέχειες. 

Το Every Heart a Doorway δεν είναι ένα βιβλίο που θα πρότεινα εύκολα γιατί είναι ελαφρός περίεργο και ίσως στην αρχή να φανεί σε κάποιους και ακαταλαβίστικο. Αλλά δεν χάνεται κάτι από το να το δοκιμάσετε. Είναι τόσο μικρό που θα το ολοκληρώσετε μέσα σε μια μέρα! Εγώ σίγουρα θα συνεχίσω και με τα υπόλοιπα της σειράς! Υ.Γ Τα βιβλία θα γίνουν σειρά στο Netflix από τον δημιουργό που έκανε και το A Series of Unfortunate Events... Excited 😁😁

“Their love wanted to fix her, and refused to see that she wasn't broken.”

Βαθμολογία: 4/5





You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts