5 ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ CHERNOBYL

Ιουλίου 29, 2019


To Chernobyl είναι μια μίνι σειρά 5 επεισοδίων σχεδόν μίας ώρας. Η πλοκή έχει να κάνει με το ατύχημα που συνέβη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας και πως προσπάθησε η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει! 


5. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα 
Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Και μπορεί εμείς οι νεότεροι να μην τα είχαμε ζήσει αλλά οι γονείς μας είχαν έρθει αντιμέτωπη με αυτά! Ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να είναι άγνωστο πως ακριβώς συνέβησαν τα γεγονότα αφού η Σοβιετική Ένωση έχει αποκρύψει μεγάλο μέρος της ιστορίας. Οι δημιουργεί πέρασαν χρόνια ψάχνοντας, διαβάζοντας και μελετώντας τα στοιχεία που υπήρχαν. 

4. Σκηνοθεσία 
O Johan Renck κατάφερε να αποδώσει την σειρά με ένα φοβερό ρεαλισμό! Καθώς την βλέπεις νιώθεις σαν να είναι όλα αληθινά σαν να υπήρχε ένα βίντεο που κατέγραφε τα γεγονότα την πραγματική ώρα που συνέβησαν! Όπως είπε και ο ίδιος μαζί με τον σεναριογράφο Craig Mazin παρακολούθησαν χιλιάδες ντοκιμαντέρ, ενώ διάβασαν και μίλησαν με αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων με αποτέλεσμα να είναι όλα τρομερά αληθοφανή! 

3. Η προσοχή στις λεπτομέρειες
Κάτι ακόμα που έχουν καταφέρει περίτρανα οι υπεύθυνοι της σειράς είναι να μην τους ξεφύγει απολύτως καμία λεπτομέρεια. Όλα θυμίζουν δεκαετία του '80, όλα θυμίζουν Ουκρανία, όλα θυμίζουν Σοβιετική ένωση (χωρίς υπερβολές, φανφάρες και προκαταλήψεις) Τα ρούχα, τα σπίτια, η διακόσμηση τα παιχνίδια όλα είναι εκεί ταιριαστά. Το cast μπορεί να μη μιλάει Ουκρανικά/Ρωσικά αλλά να χρησιμοποιεί την αγγλική γλώσσα, ακόμα και έτσι οι συντελεστές έχουν βάλει από πίσω μουσικές της εποχής εκείνης. Όταν υπάρχει ραδιόφωνο ή τηλεόραση ακούμε την μητρική γλώσσα της χώρας, όλες οι κλίσεις και οι ανακοινώσεις επίσης. Πολλά από αυτά είναι πραγματικά ντοκουμέντα από τα γεγονότα τότε. 

2.Το Cast
Στο καστ έχει γίνει ίσως και η πιο καλή δουλεία! Εκτός του τι έχουμε εξαιρετικούς ηθοποιούς είναι φοβερά ταιριαστοί όλοι στον ρόλο τους! Επίσης ο τρόπος που τους άλλαξαν για να μοιάζουν ακόμα πιο πολύ στους πραγματικούς χαρακτήρες είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! Αν ψάξετε να βρείτε τους αληθινούς ανθρώπους και πως ήταν η ηθοποιοί πριν και κατά την διάρκεια της σειράς θα καταλάβετε ακριβώς τι λέω! 

1.Επικεντρώθηκαν στο ανθρώπινο κομμάτι
Αυτό που λάτρεψα στην σειρά είναι ότι δεν επικεντρώθηκε μόνο στο πολιτικό και επιστημονικό κομμάτι αλλά μας έδειξε το αντίκτυπό που είχε για τους ανθρώπους του Chernobyl. Στους πυροσβέστες που είχαν οικογένεια, ζωή, όνειρα και πήγαν να σβήσουν την φωτιά χωρίς να ξέρουν τα ποσοστά ραδιενέργειας και πως αυτό θα τους σκότωνε με βασανιστικό τρόπο. Στους ανθρακωρύχους και τους εθελοντές που αντίθετα με τους πρώτους ήξεραν αυτήν την φορά που πήγαιναν. Ήξεραν πως με αυτό το τρόπο θέτουν την ζωή τους σε ένα γρήγορο θάνατο αλλά για το γενικό καλό το έκαναν. Στους επιστήμονες που είχαν απέναντι τους την κυβέρνηση αλλά παρόλα αυτά έμειναν εκεί το πάλεψαν και βρήκαν λύσεις. Αυτοί ήταν οι τραγικοί ήρωες που έσωσαν την Ευρώπη από ακόμη μια ακόμα μεγαλύτερη μόλυνση, χωρίς αυτούς ίσως σήμερα μιλούσαμε για κάτι εντελώς διαφορετικό. Η σειρά είναι πάνω από όλα στην μνήμη όλων αυτών! 







You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts