YOUR NAME • ΚΡΙΤΙΚΗ

Ιουλίου 06, 2019


Η Μitsuha είναι ένα νεαρό κορίτσι που ζει σε μία επαρχιακή ορεινή πόλη κοντά στο Τόκιο! Ενα πανέμορφο τοπίο αλλά με μια κοινωνία βαθιά συντηρητική και θρησκευόμενη που κρατάει όλες τις παλιές Ιαπωνικές παραδόσεις. Η Mitsuha αν και ειλικρινής και με αγάπη στην οικογένεια της νιώθει να ασφυκτιά στην κλειστή κοινωνία και τα έθιμα της περιοχής της και ονειρεύεται μία ζωή στo Tόκιο. Έτσι κάνει μια ευχή στην επόμενη ζωή της να είναι ένα αγόρι που ζει με ελευθερία στην μεγάλη πρωτεύουσα. Απ’ την άλλη ο Taki είναι ένας μαθητής λυκείου που ζει στο κέντρο του Τόκιο. Περνά τον χρόνο του με τους φίλους του, δουλεύει στο σέρβις ενός εστιατόριου όπου βρίσκετε και το κορίτσι μου του αρέσει ενώ τον ενδιαφέρει να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Μια μέρα ονειρεύονται οτι αλλάζουν σώμα και ζωές αλλά αυτο το όνειρο αρχίζει επαναλαμβάνεται και άλλες μέρες και έτσι γίνονται μια ομάδα για να μπορέσουν να καταλάβουν τι είναι αυτό που τους συμβαίνει πραγματικά. 

Αν και αρχικά το θέμα φαίνεται χιλιοπαιγμένο ξεκινώντας να δω το your name δεν περίμενα το πόσο θα με συνεπάρει με την ιστορία και τα σκίτσα του. Είναι ένα anime με το δικό του μήνυμα, με πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρες και ιδιαίτερα πρωτότυπο με τον δικό του τρόπο. Ο Makoto Shinkai έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να δώσει ένα αποτέλεσμα που πολλοί δεν περίμεναν απο αυτόν. Ήσυχο με έντονο χιούμορ που σαρκάζει την κοινωνία της Ιαπωνίας και που ισορροπεί την φαντασία με τον ρεαλισμό σε μια πολύ λεπτή γραμμή. 


Το μεγάλο του ατού είναι οι χαρακτήρες! Ο τρόπος που αλληλεπιδρούν οι δυο ήρωες μας είναι πανέξυπνος και βαθιά αξιαγάπητος. Η ανταλλαγή των σωμάτων και της ζωής τους, τους φέρνει ακομα πιο κοντά αφού μπαίνουν στην καθημερινότητα του άλλου, μαθαίνουν τα προβλήματα του αρχίζουν να βρίσκουν λύσεις με την δική τους προσωπικότητα και προσπαθούν να βελτιώσουν την ζωή του άλλου χωρίς να παρέμβουν έντονα στην καθημερινότητα του. Στο τέλος έχουν επένδυση τόσο πολύ στη μεταξύ τους περίεργη σχέση που ημέρες που δεν έρχονται σε επαφή είναι ανιαρές. 


Η επεξεργασία και η επιλογή του ήχου ήταν φοβερά ταιριαστός. Δίνοντας έτσι νόημα και στην ίδια την ιστορία με την ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Σιγοτραγουδούσα για μέρες τα τραγουδια που μου είχαν κολλήσει έντονα στο μυαλό! (Mπορείτε να πάρετε μια γευση εδω!) Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την εικόνα που σε μαγεύει. Και ο συνδυασμός εικόνας, ήχου και καλού σεναρίου κάνει την ταινία αξέχαστη! 

Δεν ξέρω αν μπόρεσα πλήρως να καλύψω όλα όσα ήθελα να πω και τα συναισθήματα που μου έδωσε η ταινία. Το σίγουρο είναι πως τo Your name είναι μια ταινία που θα σας ταξιδεύσει και αν είστε φαν των Anime ταινιών ή και μόνο του Miyazaki σίγουρα πρέπει να μπει στην λίστα σας 😉

You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts