Η ηχω του Παρισιου - Sebastian Faulks

Μαΐου 11, 2020


Δύο κόσμοι εντελώς διαφορετικοί, δυο άνθρωποι σαν την ημέρα με την νύχτα. Μπορεί η ιστορία του Παρισιού να τους ενώσει; Μια φιλία περίεργη αλλά και γοητευτική, ένα βιβλίο που συνδυάζει κοινωνικά στοιχεία με ιστορικά, και μας ταξιδεύει σε μια Γαλλία εντελώς διαφορετικοί από τα συνηθισμένα. 

Πρώτη ηρωίδα μας η Χάνα μια Αμερικανίδα ιστορικός όπου βρίσκεται στο Παρίσι για να κάνει μια έρευνα γύρω από τις γυναίκες κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Ακούει ώρες από ηχογραφημένα υλικά και έτσι βλέπει μπροστά της να ξεδιπλώνεται μια διαφορετική ζωή στο Παρίσι αλλά και τις σχέσεις των τότε Γάλλων και Γερμανών. Καθώς περπατά στα όμορφα στενά της πόλης, αρχίζουν να την στοιχειώνουν οι φοιτητικές της αναμνήσεις και εικόνες από τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, που έληξε αιφνίδια και άδοξα. 


Από την άλλη έχουμε έναν δεκαεννιάχρονο Μαροκινό τον Ταρέκ, όπου άφησε πίσω του τις σπουδές και το σπίτι του για να ταξιδέψει παράνομα στο Παρίσι χωρίς να ξέρεις τον αληθινό σκοπό. Η νεκρή μαμά του καταγόταν από εδώ και ίσως βαθιά μέσα του, θέλει να ζήσει κάποιες κοινές εμπειρίες. Ο ίδιος όμως ντρέπεται που έχει τόσες λίγες γνώσεις και καθώς συναναστρέφεται με περισσότερους ανθρώπους μαθαίνει όλο και περισσότερα πράγματα για την ιστορία της Γαλλίας αλλά και το μίσος πολλών Αφρικανών και μουσουλμάνων για όσα τους έκαναν στο παρελθόν.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του βιβλίου πέρα από την δυνατή φιλία των ηρώων είναι οι νέες γνώσεις και απόψεις που αφομοιώνουμε και οι ίδιοι από την ιστορία τους. Τις γνώσεις των μεταναστών και μουσουλμάνων πάνω σε φλέγον σημερινά ζητήματα, όπως οι Τζιχαντιστές, το κοράνι και τα προσωπικά τους βιώματα. Αλλά και πηγαίνοντας πίσω στο 1942, διαβάζοντας για τους εκεί Γάλλους, για τους ανθρώπους που με ελπίδα θέλανε να αποδιώξουν τον Γερμανικό ζυγό και αυτούς που ήδη είχαν καταδικάσει την χώρα σε υποταγή και απόλυτη νίκη του Ναζιστικού άξονα. 

H γραφή του Sebastian Faulks είναι εξαιρετική με έναν δικό της προκλητικό τρόπο, κυλάει αβίαστα και ξεκούραστα κάνοντας το βιβλίο να φεύγει σαν νεράκι. Η εναλλασσόμενη σε πρώτο πρόσωπο αφήγηση ανάμεσα στους δυο ήρωες και μεταξύ παρελθόν και μέλλον μας δείχνει τα τοπία του αστικού Παρισιού σαν να είμαστε εκεί. Σπίτια, εκκλησίες, στενά δρομάκια, καφέ και καμπαρέ αλλά καθώς και μυστικές τοποθεσίες ναζιστών στρατιωτών και αντιστασιακών, ζωντανεύουν συνεχώς μπροστά μας με ένα μαγικό τρόπο. 


Εν κατακλείδι δεν κρύβω πως πολλά πράγματα δεν μου φάνηκαν ρεαλιστικά ενώ οι σκηνές ανάμεσα στο παρόν - παρελθόν, θα μπορούσα να εναλλάσσονται λίγο πιο ομαλά. Όμως δεν παύει να είναι ένα ανάλαφρο και ευχάριστο ανάγνωσμα που συνδέει το contemporary με το ιστορικό και είναι ιδανικό για όσους δεν θέλουν κάτι βαρύ αλλά ταυτόχρονα να συνδυάζει όλα τα παρά πάνω!


🎁 Ευχαριστούμε θερμά τις εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο του βιβλίου 🎁

Μπορείτε να βρείτε: 








You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts